PRZEPISY KULINARNE

Moderatorzy: Boob, Wojciech Graca, Margot, andreas43, anty-czka, nuel, Gacek

Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

PRZEPISY KULINARNE

Post autor: Gacek »

fobiak zabierając się za gotowanie zupy szczawiowej, podsunął mi myśl, żeby w Pitoleniu założyć Temat dotyczący pichcenia.
Proponuję tutaj zamieszczać ciekawe ( sprawdzone) przepisy wszystkich kuchni świata.
Rozpoczynam od zupy tzw. "pejżanki.

A oto mój przepis:


Zupa pejżanka wraz z II-gim daniem

Składniki:

1. Korpus z kurczaka, lub kurczak podzielony na ćwiartki
2. kilka szt udek, podudzi, lub skrzydełek z kurczaka
3. ¼ główki niedużej kapusty
4. 6 szt marchewek
5. 3 szt pietruszki
6. por i ¼ selera
7. 3 szt dużych cebul
8. Groszek konserwowy, lub fasolka szparagowa /lub to i to/
9. przecier pomidorowy , lub ketchup
10. 4 szt średnich ziemniaków
11. Przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele ang. maggi w płynie, rosół w kostce, sól/
12. ¾ kostki smalcu
13. 1 łyżka mąki

Sposób przyrządzania:

1. Marchewkę , pietruszkę, por i seler pokroić w talarki
2. Kapustę pokroić w kostkę 2x2 cm
3. gotować wraz z korpusem i udkami wymienione wyżej jarzyny plus groszek, lub fasolka
4. cebule pokroić, zeszklić na połowie kostki smalcu i dodać do zupy
5. dodać przyprawy
6. Po godzinie gotowania wyjąć korpus i udka
7. Dodać przecieru, ketchupu i ewentualnie 2 pomidory pokrojone bez skórki
8. ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do zupy
9. Gotować jeszcze przez ok. pół godziny
10. Pod koniec pozostałą część smalcu roztopić, dać łyżkę mąki i zrobić zasmażkę.

Zupa gotowa!!!

Udka, podudzia, lub skrzydełka upanierować w mące, jajku i bułce tartej, przysmażyć i podawać do ugotowanych ziemniaków jako II-gie danie podając przystawkę w postaci surówki z buraczków, lub czegokolwiek dobrego!!!

SMACZNEGO!!!

P.S.
Zamiast smalcu ( bo to wersja dla chudzielców ), można jako tłuszczu użyć oliwy z oliwek.
3 dni jedzenia za półdarmo.
ann13

Post autor: ann13 »

a tu można też pitolić?
muszę odszukać swój przepis na zupę węgierską, to tak specjalnie dla facetów, zeby im łyżka stała w zupie, ale to jedyna gęsta jaką lubię :P)
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Tu nie tylko można pitolić, ale można również nawtykać autorowi przepisu, jak się woda przypali :-D :-D :-D
ann13

Post autor: ann13 »

dobra, to wszystko na oko
do tej zupy potrzebna jest
puszka kukurydzy
czerwonej fasoli
zielonego groszku
małe marynowane papryczki, te najostrzejsze, one są najważniejsze, albo tylko, też ważne
może być marchewka, lub co kto lubi
np. fasolka szparagowa, albo nawet bób, kiełki, bakłażan, cukinia, lub cokolwiek nawet trochę grzybów, a jak ktoś nie ma to dobre są też pieczarki
i mniej więcej z 70 deko mięsa mielonego ( ja lubię dużo, ale może wystarczyć pół kilo)
i sok z pomidorów, jakiś gęsty, ale nie koncentrat

mięso podsmażamy i do garnuszka, resztę też ale czerwoną fasolę nie zaszkodzi przepłukać, bo ona jest w takiej bliżej niezidentyfikowanej mazi, czerwone papryczki trzeba pokroić i uważać bo są bardzo ostre, ale ja lubię ich jak najwięcej, przyprawić czym się chce, ja daję dużo czosnku i proste przyprawy, tylko pieprz i sól, a to wszystko zalać sokiem z pomidorów i wodą i razem podgotować jakieś 15-20 minut, też nie wiem dokładnie, aż będzie dobre
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Ania:)
Zapomniałaś o Â?ołądkowej Gorzkiej ( białej ).
Bez gorzałki, to może być ciężkostrawne :-D
ann13

Post autor: ann13 »

to jeszcze jeden przepis , moi znajomi nazywają to bigos chiński i tym się zajadają, ja nie wiem co to jest, ale można to jeść, dopóki nie zemdli, a wciąga
jak seks:P)

3-4 duze marchewki
ze 2 dorodne pory
paczka lub dwie grzybów mun
i makaron sojowy, 2 paczki chyba starczy, zależy na ile osób
sos sojowy

marchewki na dużej tarce ścieramy , w paseczki i blanszujemy na patelni, chwilkę, i do gara
z porami to samo, tniemy jak się da, najlepiej najgorzej, na patelnię i do gara
grzyby myjemy, najpierw moczymy, a potem podgotowywujemy, jakieś pół godzinki, można krócej, potem wyjmujemy, obieramy, tniemy w paski, i na patelnie, nie za długo , ale je można najdłużej ( i tak będą twarde ) i do gara

makaron, na sekundę wsadzamy na wrzątek , zaraz wyjmujemy, tniemy w centymetrowe około paseczki i do gara
potem zalewamy wszystko sosem sojowym, ale trzeba uważać, bo za dużo jak się go da, to jest gorzkie i dusimy razem jakieś 10 minut, zeby wszystko sobą przeszło i jest pychota, niektórzy mówią ze do tego przydałoby się jakieś mięso, ale tam wyjątkowo jest mi ono niepotrzebne
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

przepis na zaspakajace glod jedzonko dla biednych

1 kg ziemniakow
0,250 gr. maki pszenicznej
3 lyzki smalcu
szczypta soli

obrac i ugotowac ziemniaki, odcedzic, do goracych zemniakow wsypywac make i ubijac dokladnie tluczkiem do ziemniakow, podawac na plaskim talerzu polac smalcem pogrzanym na patelni.
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

No to ja powtórzę tutaj mój przepis na zmyślną potrawę, która podbiła podniebienia (niektorych) obywateli Canady.

Przepis na zmyślną potrawę

1. ½ dużej główki kapusty białej posiekać i gotować ok. ½ godziny. Następnie odcedzić i ostudzić.
2. Ugotować około 1 i 1/2 torebki ryżu.
3. 5 szt. cebul pokroić, zeszklić na patelni na smalcu.
4. 1/3 część zeszklonej cebuli wymieszać z kapustą, posolić, doprawić pieprzem.
5. Wymieszać w misie około 1 kg. mielonego mięsa z ugotowanym ryżem, dodać 2szt jajek, garść kapusty z punktu 4go i dodać pozostałą zeszkloną cebulę.
6. Na dno żaroodpornego naczynia dajemy smalcu, plasterki boczku i połowę ugotowanej kapusty.
7. Nałożyć mięso wymieszane z ryżem
8. Na wierzch nałożyć drugą połowę kapusty i dusić w piekarniku około 1 i ½ godziny /Zaglądać!!!/.
9. Pod koniec wyjmujemy, na sam wierzch kładziemy plastry żółtego sera, wkładamy na kilka chwil do piekarnika, aż się roztopi!
10. SMACZNEGO!!!

P.S. Można też zrobić tzw. przekładaniec : Warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem, warstwa kapusty, warstwa ryżu z mięsem i.t.d.
Smacznego! Na drugi dzień po przysmażeniu jest lepsze!!!
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

przepis na jedzonko, dla tych, ktorym udalo sie na ulicy wyzebrac trzy zlote i nie maja w domu ani kartofli ani maki ani smalcu

nalezy w biedronce kupic cztery kisiele

kisiel gotujemy na malym ogniu wg przepisu na opakowaniu

podajemy w glebokim talerzu lub komsumujemy prosto z garnka
na sniadanie jeden kisiel
na obiad dwa kisiele
na kolacje jeden kisiel
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

A jak już pojedzą sobie te kisiele, to proponuję je przepić winem m-ki Wermouth :-D


Wino VERMOUTH

6,5 litra przegotowanej wody
3 kg. cukru
1 kg. ryżu
2 gałki muszkatałowe starte
1 łyżeczka piołunu
3 łyżki tymianku
10 szt. Rodzynek
2 cytryny sparzone, pokrojone w kostkę
7 dkg. Drożdży
To wszystko wpakować w dymion z rurką i
minimum 52 dni fermentacji.

Ma kolorek i smak najlepszego wina Vermouth.
Robiłem, sprawdziłem, wypiłem
z tłumu
Posty: 1664
Rejestracja: 2008-01-16, 21:49
Kontakt:

Post autor: z tłumu »

a kopie ?
I ♥️ gacek
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

przepis na sierpniowego drinka dla bogatych solidaryzujacych sie z motlochem

kupujemy sto szampanow maki francuskiej
wlewamy do duzego naczynia, moze byc pozlacana wanna
wrzucamy dodatek z tlumu, moczymy od 14stej do 19stej
dodatek wyciagamy za nogi i wyrzucamy przez okno

do konsumpcji podajemy waz gumowy od dlugosci weza do spuszczania paliwa z samochodow, jeden koniec zanurzamy w wannie a drugi wkladamy w usta i wciagamy nim wywar
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

z tłumu:)
Kopie jak jasny gwint po wypiciu











































całości na raz :-D
Awatar użytkownika
@ psik
Posty: 236
Rejestracja: 2008-04-21, 19:56
Kontakt:

Post autor: @ psik »

KALAREPA DUSZONA Z SZYNKÂ?

Czas przygotowywania ok.15min
Koszt średni

Â?atwe i pyszne
Składniki:
-śmietanka słodka
-kalarepa
-szynka wędlina (nie mięso)

Objętościowo tyle samo kalarepy co szynki.
Pokroić wszystko w słupki.Zalać śmietaną i dusić 5-10 minut na wolnym ogniu aż śmietana się zredukuje do konsystencji sosu.
Sól i ewentualnie odrobinę cukru dodajemy po uduszeniu dlatego,że nie wiadomo jaka słodka była kalarepa i jaka słona szynka.

Potrawę można podawać jako dodatek do dania głównego lub jako samodzielną przekąskę z chlebkiem.

Smacznego.
Anarchia to stan umysłu a nie forma rządów
elutka

KARTOFLAK/ REJBAK/ BABA ZIEMNIACZANA

Post autor: elutka »

1. Zetrzeć na tarce ok. 3kg. ziemniaków (osobiście przepuszczam przez maszynke elektryczna ze specjalną przystawką do tarkowania). Starkować też razem 2 średniej wielkości cebule.

2. Około 70dag. mięsa (ja używam chudego boczku) pokroić w grubą kostkę.

3. Pokrojone mięso smażyć na patelni z dodatkiem ulubionych przypraw (moja propozycja: vegeta, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i majeranek).

4. Zesmażone mięso wraz z wytopionym tłuszczykiem przekładamy do masy ziemniaczanej. (tuż po zdjęciu z ognia
- musi byc gorące, by zaparzyć ziemniaki.)

5. Całosć solimy do smaku, wedle własnych upodobań. Dodajemy pieprz i wbijamy 3 całe jaja. Dokładnie mieszamy.

6. Do dużej blachy, wysmarowanej masłem wlewamy przygotowaną mieszankę. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st.C. Pieczemy do momentu, aż kartoflak będzie mocno rumiany (ok. 1 godz.)

7. Wprost z blaszki wykrajamy kwadratowe porcje i serwujemy na talerze. Polecam z zimnym mlekiem!


PS. Przepis na solidną ilość potrawy!
Nieskonsumowana BAB?Š można tez odsmażać na patelni -też pychota!
ann13

Post autor: ann13 »

w brzuchu mi zaburczało :P)
elutka

Post autor: elutka »

Ann, obieraj ziemniaki :))))
ann13

Post autor: ann13 »

znalazłam
gotowałysmy to w pracy ostatnio i nie mozna było od talerza odejść, to sosy do spaghetti ( nie przepadam, ale te sa zajebiste )

SOS SZPINAKOWY

Mrożony szpinak (jak na razie najlepszy to Bonduelle, taki w kulkach) wstawić w garnku na mały ogień, tak, żeby powolutku roztajał i odparował (na dwie osoby potrzeba ok.połowy opakowania). Dodać następnie serek topiony o smaku śmietankowym (najlepiej się topi taki w „kiełbasce” albo Hochland w takich długich sztabkach). Na połowę opakowania szpinaku powinna starczyć jedna taka kiełbaska albo sztabka, chyba, że wyjdzie zbyt rzadkie – to więcej (sorry, trzeba wypróbować). Do tego wszystkiego dodać czosnek- ze dwa spore ząbki roztarte z solą. No i gotowe.

SOS SEROWY

W garnku na małym ogniu zmieszać serek Lazur (trochę rozdrobniony, będzie szybciej) i śmietanę (w proporcji 1 serek: 1 kubek śmietany 22%). Dodać pieprz i gałkę muszkatołową. Jak zacznie bąbelkować i serek się roztopi – zestawić od razu z ognia, żeby się nie powarzyło. No i gotowe.

[ Dodano: 2008-08-18, 08:04 ]
haha, ale nienawidzę ścierac, a nie mam tu maszynki, to najpierw muszę jakiegos łosia znaleźć, albo łososiową

niekoniecznie metkę ;)
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Ponieważ pasztet kupowany w sklepie jest produkowany na winie ( co się nawinie wrzuca do pasztetu ), proponuję pasztet własnej roboty, gdzie się wie, co się je:

P A S Z T E T

Składniki:

1. pół kg. wątróbki wieprzowej
2. ok. pół kg. mięsa wołowego /powinno być z kością, lecz trzeba wtedy więcej go kupić uwzględniając wagę kości/
3. około pół kg. podgardla
4. około pół kg. boczku
5. około pół kg. nóżek wieprzowych .(W sumie składniki mięsne powinny mieć wagę około 2 kg.)
6. 2 szt cebul
7. 3 szt bułeczek , lub pół parówki / nie słodkich!/
8. 4 jaja
9. Liść laurowy, pieprz, sól

Przygotowanie:

Mięso zalać wodą, dodać cebule liść laurowy sól i pieprz i gotować tak długo aż będzie
miękkie.
Po ugotowaniu i ostudzenie przemielić na maszynce 2 razy, wraz z cebulą ugotowaną i bułeczkami namoczonymi.
Dodać żółtka z jajek i porządnie wyrobić doprawiając solą i pieprzem
Podlać wywarem z gotowanego mięsa, aby dobrze się wyrabiało i nie było suche.
Ubić pianę z białek i wymieszać z mięsem.
Blaszki /3szt nieduże/ wysmarować smalcem i posypać dno i boki tartą bułką.
Wypełnić do około 75% wysokości, bo pasztet w trakcie pieczenia rośnie!!!
Górną powierzchnię nałożonego pasztetu posmarować i wygładzić wodą z wywaru.
Piec około 50 minut.
Ma odstawać od blachy i opaść po urośnięciu.
Po wyjęciu z piekarnika poczekać , aż w blaszkach ostygnie.
Podgrzać dno blaszki i wyjąć.
Smacznego!
ann13

Post autor: ann13 »

ostatnio jadłam taki własnej roboty, ale smarowany, ze słoiczka, był pyszny, na taki gacus masz przepis? , bo tamten jakis masarz robił, ale na zamówienie, wiec był swojski, ale inaczej
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Ania:)
Ten przepis na pasztet, który podałem jest sprawdzony w 100%.
Teściowa moja raz na pół roku go robi i jest przepyszny, co potwierdziły inne ( nie z rodziny ) osoby. :-D :-D :-D
ann13

Post autor: ann13 »

no ale on jest do krojenia no, nie?, bo pieczony
chyba sobie wydrukuje, tylko kto go będzie robił:P)
Troy

Post autor: Troy »

Przepisy dla niebogaczy, którzy skazani są na jednopalnikową kuchenkę elektryczną i czajnik elektryczny. :-P :mrgreen:

PLACKI ZIEMNIACZANE


1. Jajko.
2. Cebula.
3. Ziemniaki 1 kg.
4. Sól i pieprz, bądź jeszcze inne przyprawy.
5. Olej.
6. ÂŚmietana.

Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy mąki, jajko (wcześniej rozmemłane widelcem), przyprawy, można też dać ser żółty i inne takie. Zależy od upodobania, byle z głową! Smażymy na patelni w oleju. Gotowe placuszki można polać śmietaną.

Przepis odkryłam teraz, ponieważ odkąd zamieszkałam sam, muszę się uczyć gotować. :)))))))




Mój dzisiejszy obiad: SMAÂ?ONE TALARKI W SOSIE CZOSNKOWYM:

1. Ziemniaki.
2. Sos czosnkowy Helmansa - taki w szklanej buteleczce (ok 3- 3.50 zł)
3. Oregano.
4. Olej.

Ziemniaki obrać i pokroić w talarki. Wrzucić do rondelka do oleju. Ciężko powiedzieć, czy dużo oleju, ale z pewnością nie żałować. Olej musi być bardzo gorący. Usmażone talarki już na talerzu przyprawić sola i oregano. Następnie polać sosem czosnkowym.

Jak znajdę coś ciekawego, to będę dopisywać.




aaaa...przypomniała mi się pewna potrawa, którą się opychałam kiedyś na wakacjach, czyli...tamtatatam... MAKARON Z JAJKIEM:

1. Makaron.
2. Jajka.
3. Olej.
4. Jakieś przyprawy, może być też żółty ser, ale niekoniecznie.

Ugotowany wcześniej makaron wrzucić na patelnię na gorący olej i wbić jajka (ilość według uznania). Memłać i memłać, dodać przyprawy a także jeśli kogoś stać na ten luksus - żółty ser.
Można zanim się te jajka wrzucić chwilę makaronik podsmażyć, wtedy lepiej smakuje.




KLUSECZKI NA SÂ?ODKO - znalazłam przed chwilą w necie.

1. Serek homogenizowany waniliowy.
2. Jajko.
3. Trochę wody.
4. Trochę mąki.
5. Trochę tartej bułki.
6. Trochę masełka.
7. Trochę cukru.
8. Moja kobieca intuicja mi mówi, że zamiast punktu 5 i 6 wystarczy śmietana.
9. Zapomniałam o oleju.

Zagnieść ciasto tak, żeby było gęste (z jajka, mąki, serka waniliowego). Wodę zagotować, posolić, dać łyżkę oleju. Â?yżkę, którą nakłada się ciasto wcześniej rozgrzać, nabrać trochę ciasta i chlup do wody. Raz za razem. Kiedy kluseczki będą gotowe, zrobić bułkę ze stopionym masłem na patelni i polać, posypać też cukrem.


ZUPKA Z SERKA TOPIONEGO

1. Kostka rosołowa.
2. 1-2 kostki serka topionego.
3. Może być trochę wędlinki, ale nie musi.
4. Chleb.

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową i dodać 1-2 kostki serka topionego o dowolnym smaku. Gotować, dopóki nie rozpuści się serek, często mieszać. Można wrzucić podsmażoną wędlinkę. Jeść z chlebkiem.




SMACZNEGO!
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

ovoc_ziemii pisze: Dodajemy mąki,
ciekawe jak wyczarujesz make
jesli jej nie masz w skladnikach
dajcie zyc grabarzom
Troy

Post autor: Troy »

Zapomniałam dopisać.
ann13

Post autor: ann13 »

placuszki z dyni
to przepis na połowę dyni, mniej więcej takiej jak ludzka głowa, ale porcja bardziej jak dla hipopotama, wiec drugą najlepiej od razu zamarynować
albo wyrzucić :P)

pół dyni
1,5 szklanki mąki
śmietana kwaśna, może być piątnica 18
4 jajka
szczypta sody

dynie zetrzeć na tarce, część jarzynowa i pomieszać z resztą na papę
smażyć na głębokim oleju, a potem posypać cukrem pudrem, albo zwykłym kryształowym
mniammmmmmmmmmmmm
Wojciech Graca
Posty: 3473
Rejestracja: 2007-10-02, 20:07
Kontakt:

Post autor: Wojciech Graca »

filet z minety:

kupic filet, zamrozony polozyc na patelni pokrytej warstwa pochwy i lizac do uzyskania temperatury pokojowej.
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

wojtus chyba tobie chorpor bije w czache
babom nieraz tak odbija przed przeskokiem
dajcie zyc grabarzom
Kati.r

Post autor: Kati.r »

Gacek , jak sie teściowa dowie że sprzedałeś jej przepis na pasztet wołowo-wieprzowy to Ci da po głowie. :-D

pogrzebaczem
Wojciech Graca
Posty: 3473
Rejestracja: 2007-10-02, 20:07
Kontakt:

Post autor: Wojciech Graca »

powyzszym postem chcialem pokazac moj stosunek

































do tego tematu i postow w nim zamieszczonych
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

Wojciech Graca pisze:pokrytej warstwa pochwy
to wyjasnij tylko to i wystarczy
dajcie zyc grabarzom
Troy

Post autor: Troy »

Wojciech Graca pisze:powyzszym postem chcialem pokazac moj stosunek

do tego tematu i postow w nim zamieszczonych
Ej, przecież nikt nie każe Ci gotować.

Mi tam odpowiada temat, tylko moglibyście rzucić się jakimiś tanimi i szybkimi przepisami. Bo jeszcze nabawię się nadwagi od codziennego jedzenia złocistych talarków w sosie czosnkowym, a nie mam weny na nic innego. Lubię jedzenie na słodko, ale jakoś tak jako dodatkowo, a obiad to ma być obiad - nie na słodko. :) :)

A kto ma przepis na omlet????
Troy

Post autor: Troy »

Wojciech Graca pisze:tylko nie ej
Dobrze - ojej.
ann13

Post autor: ann13 »

gacek, twój pasztet poszedł w ruch, ale kolezanka powiedziała, ze jak jej nie wyjdzie, to przyjedzie do ciebie z reklamacją









i obetnie ci

warkocze;P)

[ Dodano: 2008-12-01, 12:05 ]
a kto ma przepis na klopsa?
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

ania:)
Koleżanka powinna przyjechać do mnie i mi uciąć jeszcze przed zrobieniem pasztetu :-P
Miałaby więcej mięsa i mogła by poczęstować resztkami jakiegoś bezdomnego





























psa :-D :-D :-D :-P
ann13

Post autor: ann13 »

a kto ma jakiś fajny, smaczny i sprawdzony przepis na kapustę postną, no taką wigilijną?










potem dodam do niej mięska;P)
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

potrzebuje przepis na gulasz wegierski

Post autor: fobiak »

..
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

fobiak :)

https://www.google.pl/search?q=gulasz+w ... e&ie=UTF-8

Tutaj masz pełno przepisow na gulasz węgierski:)
Napewno coś Ci podejdzie


























































pod gardło :-P
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

czytalem i kazdy inny
najgorszy to chyba tej znanej kucharki
jedni pisza
ze koniecznie na smalcu inni na oleju
szukam starego domowego przepisu
a nie jakies fikimiki chinskie

[ Dodano: 2017-12-06, 10:51 ]
no i nie podniecam sie kartoflami gotowanymi w gulaszu
gulasz byl gotowany osobno
a jak ktos ma za malo garnkow to nie moja wina
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
Gacek
Posty: 11158
Rejestracja: 2008-01-21, 08:23
Lokalizacja: lubelszczyzna
Has thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

Masz bez ziemniaków, ale z kaszą :)
Załączniki
gulasz_wieprzowy_z_kasza.jpg
gulasz_wieprzowy_z_kasza.jpg (22.54 KiB) Przejrzano 13597 razy
Awatar użytkownika
fobiak
Posty: 15410
Rejestracja: 2006-08-12, 07:01
Has thanked: 12 times
Kontakt:

Post autor: fobiak »

nie w tym sek
tutaj kasza jest osobno gotowana a nie w gulaszu
i tak powinny byc kartofle gotowane
a nie wszystko do jednego gara
dajcie zyc grabarzom
ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości