Erekcjato Chwili
Moderator: nuel
-
GlorysooN
Erekcjato Chwili
Przewróci³em siê na bok
Spada³em w otch³añ g³êboko
Nie mogê wstaæ wiêc teraz mnie no¶
Delikatnie z czu³o¶ci± po³ó¿ na koc
Za¶piewaj ko³ysankê co ból ukoi
I powiedz ¿e wszystko bêdzie dobrze jest spoko
Opadam czujê siê ciê¿ki jak wó³
Ju¿ wiêcej mnie nie ponios± obola³e stopy
Przez drogi ¿ycia kompas
Wêdruj±c dniem i noc±
Do minionych szkolnych ³aw
Nie czyta³em biblii nie wiem co to koran
Kiedy le¿ê bez ruchu podchodzi mama
I d³oni± zatrzymuje czas
Izrael
Spada³em w otch³añ g³êboko
Nie mogê wstaæ wiêc teraz mnie no¶
Delikatnie z czu³o¶ci± po³ó¿ na koc
Za¶piewaj ko³ysankê co ból ukoi
I powiedz ¿e wszystko bêdzie dobrze jest spoko
Opadam czujê siê ciê¿ki jak wó³
Ju¿ wiêcej mnie nie ponios± obola³e stopy
Przez drogi ¿ycia kompas
Wêdruj±c dniem i noc±
Do minionych szkolnych ³aw
Nie czyta³em biblii nie wiem co to koran
Kiedy le¿ê bez ruchu podchodzi mama
I d³oni± zatrzymuje czas
Izrael
-
GlorysooN
Ju¿ t³umaczê...Pierwsza zwrotka przenosi nas w czasy masowego mordu Katarów...( gnostyków ) opisuje los jednego z nich który przetrwa³ lecz musia³ ci±gle ¿yæ w tajemnicy i strachu...w koñcu jego ból jest tak wielki ¿e ju¿ nie wytrzymuje...prosi o pomoc wspó³brata...sam nie ma ju¿ si³y nigdzie i¶æ...stopy odmawiaj± mu pos³uszeñstwa...wybiega marzeniami wstecz gdy pobiera³ nauki u Wybranych...( do minionych szkolnych ³aw ) ( porównanie do nauczania Platona czy Sokratesa...) " nie czyta³em biblii nie wiem co to koran " ( katarzy nie studiowali biblii jak ¿ydzi i ma³o ich obchodzi³ koran...nie uznawali papie¿a jako nastêpcy Piotra ) Ostatnie dwa wersy to czas poddania siê cz³owieka-katara...aby zachowaæ czasy z przed prze¶ladowañ przychodzi do niego " mama " ( jest to moje nawi±zanie do Marii Magdaleny która by³a bardzo czczona w spo³eczno¶ci katarów ) zatrzymuje dla niego czas aby cieszy³ siê z resztek swojego trudnego ¿ycia...
Izrael za¶ jest nawi±zaniem do pocz±tków dzia³alno¶ci Chrystusa którego katarzy uwa¿ali za mistrza...Dlatego nie jest to s³owo absurdem tylko ³±czy siê z pocz±tkami wszelkich religii monoteistycznych i ich od³amów...
I jeszcze na koniec...W tek¶cie jest ukryte zdanie które móg³by wypowiedzieæ jedynie katar...ale to zagadka :D jak kto¶ je zauwa¿y³ to niech napiszê :P
Izrael za¶ jest nawi±zaniem do pocz±tków dzia³alno¶ci Chrystusa którego katarzy uwa¿ali za mistrza...Dlatego nie jest to s³owo absurdem tylko ³±czy siê z pocz±tkami wszelkich religii monoteistycznych i ich od³amów...
I jeszcze na koniec...W tek¶cie jest ukryte zdanie które móg³by wypowiedzieæ jedynie katar...ale to zagadka :D jak kto¶ je zauwa¿y³ to niech napiszê :P
-
GlorysooN
-
GlorysooN