Erekcjato gościnności

szlifiernia erekcjato lub dzial ostateczny dla rebusoto, tnje, pow, kawalato, w celu dokonania poprawki nalezy zwrocic sie do moderatora
kawa

Erekcjato gościnności

Post autor: kawa »

Witaj wędrowcze
wieczny tułaczu
pozwól, a dam odpocząc stopom twym
zaraz przyniosę ci trochę wody
i wyszykuję izbę na nocleg
jak to mawiają
Gośc w dom, Bóg w dom
wejdź proszę

na erekcjato.com
kawa

rozeszło się po innych portalach ;)
ann13

Post autor: ann13 »

no to weszłam
poproszę bez smietanki, dietuję się;)
Waldi

Post autor: Waldi »

dzięki proszę jeszcze małą mocną kawę bez cukru z utleniaczem
:-D
Adalbert August

Post autor: Adalbert August »

Ladne zaproszenie.
wre...

Post autor: wre... »

heh zapraszales kawa, to jestem :-P ...
to co na pierwszy rzut oka najbardziej mi sie tutaj podoba, to to , ze jest ta minka :-P (ja sie nia naciesze, obiecuje przestac wklejac,ale na razie bedziecie ja musieli znosic w nadmiarze:)
tylko jak ja z tym jezykiem na wierzchu kawe bede pila :-P (sliniak poprosze;)
kawa

hurra wre! ;)
Awatar użytkownika
co mnie to obchodzi
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Erekcjato gościnności

Post autor: co mnie to obchodzi »

To jest flacjato (erekcjato niedokonane), a w zasadzie reklamato – utwór, który zdecydowanie powinien trafić do Siewnika.
Oto dlaczego nie spełnia ono wymogów formy:
1. Brak awersacji (brak odwrócenia sensu)
W prawdziwym erekcjato dół musi sprawić, że tekst nad nim zaczyna znaczyć coś zupełnie innego (często mrocznego, tragicznego lub głęboko filozoficznego). Tutaj dół ("na erekcjato.com") jest jedynie logicznym dopełnieniem zaproszenia. "Wejdź proszę... na stronę internetową". Nie ma tu żadnego "rozwalenia" tekstu ani odsłonięcia ukrytej prawdy – to zwykłe zaproszenie sformułowane wierszem.
2. Autotematyzm i promocja
Tekst pełni funkcję powitalną na portalu. Zgodnie z manifestem fobiaka, erekcjato powinno "wywoływać zdziwienie" i konfrontować czytelnika z czymś, czego się nie spodziewał. Tutaj czytelnik spodziewa się zaproszenia i je otrzymuje. Jest to forma użytkowa, a nie artystyczny "akt erekcyjny".
3. Brak "drugiego dna"
Nie ma tu dwóch równoległych światów. Jest tylko jeden świat – wirtualna gościnność na forum poetyckim. Fraza na dole nie jest "punktem obrotowym", lecz prostym adresem, który domyka zdanie.
Werdykt:
To utwór o charakterze okolicznościowym, pozbawiony mechanizmu "odwrócenia kota ogonem". Jako forma, która nie "odpaliła" artystycznie, a jedynie spełniła funkcję drogowskazu, powinna zostać przeniesiona do Siewnika.
ODPOWIEDZ