strumieniówka ''bo życie jest piękne''

twórczość niedokończona, niesklasyfikowana, nieformalna, tematy nieaktualne, zaniechane, niedające przyporządkować się do żadnego działu, miejsce ucieczki Józia z Gombrowicza
dean

strumieniówka ''bo życie jest piękne''

Post autor: dean »

to dziwne
jak skomplikowany może być
związek węgla
ale nie o tym
bardzo lubię
wkładać głowę do piekarnika
udając
(w sposób jak najbardziej przesadzony)
zasypianie
spotykam oczy
wiercę źrenice
bo to jedyne miejsce
z którego widać mózg
i te gesty
drobne komunikaty
wierszem pisane
nieodkryte znaki
nie wiem kim będę tato
gdy wrócisz stamtąd gdzie szedłeś
nie wiem kim byłem
gdy wrócę skąd idę
ann13

Post autor: ann13 »

haha, ale kogiel mogiel zrobiłeś w tym piekarniku
cebreiro

Post autor: cebreiro »

absolutny brak spójności
zero jakiegokolwiek związku przyczynowo- skutkowego,
próba erudycyjnych szranek w końcówce.
najbardziej chyba jasny tytuł,
który po przez cudzysłów a także nawiązanie z tekstem
jest chyba jakąś farsą.
Ale możesz się nazwać współczesnym poetą,
który pisze o "dziecku, które urodziło szyszkę"
dean

absolutny brak spójności
zero jakiegokolwiek związku przyczynowo- skutkowego,
próba erudycyjnych szranek w końcówce.

tak... no właśnie tak... "strumieniówka" - idea "potoku świadomości" połączona z dialektyką niejakiego STRUMIENIA z pewnego czata... tenże STRUMIE?‘ głosił na pohybel wizję końca świata w roku 2012, bo kalendarz Majów mu tak podpowiedział... wbrew słowom krytyki prześmiewczej głosił swą ideę majską aż powstała forma poetycka...

to tak... jakbyś powiedziała, że erekcjato jest niespójne, bo Ci ilość enterów przeszkadza... ale miałaś prawo niewiedzieć - więc Ci wybaczam :)

"erudycyjne" (jak je na wyrost przedstawiłaś) szranki... to nic innego jak bełkot pijacki, który stara się stworzyć coś nowego ze stwierdzenia ojca jako indiańską Naukę dla syna: "Stań na mych ramionach, Synu - będziemy widzieć dalej"... albo... "Synu... Tam gdzie ty idziesz to ja stamtąd wracam"... itp. itd.

byłbym też pyszałkiem już skrajnym (a wydaję się sobie umiarkowanym) gdybym chciał udowadniać, że ma to coś w sobie z pierwszego zdania "Stu lat samotności Marqueza"...
„Wiele lat później, stojąc naprzeciw plutonu egzekucyjnego, pułkownik Aureliano Buendia miał przypomnieć sobie to dalekie popołudnie, kiedy ojciec zabrał go ze sobą do obozu Cyganów, żeby mu pokazać lód”.
(Past in the Future Perfect Tense?)

...ale teraz to ja Ci tłumaczę coś, co powstało po całej nocy chlania, więc i na to weźmy poprawkę... proponuję uznać to za bełkot... bo w istocie nim jest...
cebreiro

Aaaaamen

[ Dodano: 2007-10-16, 17:08 ]
a jednak nie Amen,

oj pyszałkowaty jesteś przeokrutnie,
skoro śmiesz wspominać o Marquezie.
dean

nie zauważyłaś trybu przypuszczającego :-P
byłbym-gdybym-chciał-być-bardziej-pyszałkowaty-niż-i-tak-w-istocie-jestem :mrgreen:
cebreiro

zauważyłam wszystko
łącznie z tym, że w tytule czegoś brakuje,
aby Twój komentarz odautorski był w pełni adekwatny do utworu.

uhmmmm,
ale mimo wszystko Marquez Proszę Pana
dean

wiesz-rozumiesz... musiał paść erystyczny "argument z autorytetu"... bo nie wiem jak się bronić przed tą jakże przenikliwą krytyczną woltą :->
w drugiej kontrze mam w zanadrzu słowa karola wojtyły z encykliki lelum-polelum :-P
cebreiro

nie próbuj, bo ja mam Wata, jako asa w rękawie... :evil:
dean

pewnie Wat był nie dość, że Poetą, to lepsze strumienówki pisał...
pewnie Wojaczek robił z jednego strumienia świadomości parę wierszy...
ale proszę Cię... bez takich... Marquez był jeno dla uświadomienia niekoherencji czasowo-przestrzennej ostatnich wersów... a nie do utwierdzania się w swej przenikliwej, wspaniałej, wstrząsającej genialności... jakżeby mierna ona nie była...

PS. karol wojtyła nie napisał encykliki "lelum polelum" :-P
olga

Post autor: olga »

moze nastepnym razem wnetrze piekarnika przyniesie strumien pozbawiony sciekow.
dean

może... nie traćmy nadziei...
ODPOWIEDZ