erekcjato gniot36
- fobiak
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
erekcjato gniot36
trzeba miec nie lada odwage
aby przejsc obok dzieci
z groznymi matkami na placu zabaw
i puscic cichacza
zabijanie much nic nie daje
zawsze jakas tam przezyje
mucha przynajmniej nie udaje
ze wie lepiej po co sie zyje
rozmyslania nad odkrywaniem
odziedziczylem
bez przygotowania
nie mialem zamiaru
moj dziadek mial
osiemdziesiat cztery lata
jak mnie zrobil
aby przejsc obok dzieci
z groznymi matkami na placu zabaw
i puscic cichacza
zabijanie much nic nie daje
zawsze jakas tam przezyje
mucha przynajmniej nie udaje
ze wie lepiej po co sie zyje
rozmyslania nad odkrywaniem
odziedziczylem
bez przygotowania
nie mialem zamiaru
moj dziadek mial
osiemdziesiat cztery lata
jak mnie zrobil
- cieniu1969
- Kontakt:
podobaja mi sie dwie pierwsze strofy: w pierwszej rozbawia 'odwaga' peela, w drugiej ciekawie ujeta, w prosty i bezposredni sposob refleksja dotyczaca zycia,
trzecia kontynuuje 'rozmyslania', ale dla mnie juz mniej czytelnie: 'nad odkrywaniem' --> czego?, 'bez przygotowania/nie mialem zamiaru' bo dziedzicznie, tak to odczytuje, zakonczenie nie jest jednoznaczne w moim odbiorze i wymaga refleksji, dluzszego zastanowienia
przy pierwszym czytaniu narzuca sie pominiecie jednego pokolenia, czyli peela bezposrednio dziadek zrobil;) odziedziczenie cech charakteru, ktore zaczynaja dominowac w zyciu peela w momencie 'odejscia' (smierci) dziadka w wieku osiemdziesieciu pieciu lat, 'jak mnie zrobil' ---> w konia, zostawiajac, z 'wyposazeniem' takim a nie innym, czyli to 'jak'
pokomplikowales
trzecia kontynuuje 'rozmyslania', ale dla mnie juz mniej czytelnie: 'nad odkrywaniem' --> czego?, 'bez przygotowania/nie mialem zamiaru' bo dziedzicznie, tak to odczytuje, zakonczenie nie jest jednoznaczne w moim odbiorze i wymaga refleksji, dluzszego zastanowienia
przy pierwszym czytaniu narzuca sie pominiecie jednego pokolenia, czyli peela bezposrednio dziadek zrobil;) odziedziczenie cech charakteru, ktore zaczynaja dominowac w zyciu peela w momencie 'odejscia' (smierci) dziadka w wieku osiemdziesieciu pieciu lat, 'jak mnie zrobil' ---> w konia, zostawiajac, z 'wyposazeniem' takim a nie innym, czyli to 'jak'
pokomplikowales
- fobiak
- Kontakt:
trzecia kontynuuje 'rozmyslania', ale dla mnie juz mniej czytelnie: 'nad odkrywaniem' --> czego?/ tego co jest w pierwszych dwoch zwrotkach, ma zdolnosci odkrywcze bez naukowego przygotowania,
przy pierwszym czytaniu narzuca sie pominiecie jednego pokolenia, czyli peela bezposrednio dziadek zrobil;)/ tu jest wazne, kto byl jego matka, bo babcia byc nie mogla odziedziczenie cech charakteru, ktore zaczynaja dominowac w zyciu peela w momencie 'odejscia' (smierci)/ o smierci dziadka nic nie ma w tekscie
pokomplikowales/ dla mnie jest proste bo banaly sa proste
przy pierwszym czytaniu narzuca sie pominiecie jednego pokolenia, czyli peela bezposrednio dziadek zrobil;)/ tu jest wazne, kto byl jego matka, bo babcia byc nie mogla odziedziczenie cech charakteru, ktore zaczynaja dominowac w zyciu peela w momencie 'odejscia' (smierci)/ o smierci dziadka nic nie ma w tekscie
pokomplikowales/ dla mnie jest proste bo banaly sa proste
wredna, mow mi?
czy mow do mnie?
fobiak jezeli pytasz jak sie poprawnie mowi...to sadze, ze to zalezy w jakim zdaniu wystepuje i kogo/czego dotyczy...
moim zdaniem czesciej uzywa sie okreslenia "mi"...chociaz nie koniecznie w zestwaieniu ze slowem "mow"....
np..opowiedz/powiedz mi jak bylo na urlopie, albo jak bylas z wizyta u cioci...
"mow do mnie" skojarzylo mi sie tylko z sytuacja, uczen nauczycielka...
kiedy nauczyciel pyta ucznia , ktory cos przeskrobal i ucieka wzrokiem...
i mowi... patrz mi w oczy i "mow do mnie" jak ciebie pytam ...jakos tak "groznie" mi to "mow do mnie" pobrzmiewa...jak przymus, nakaz...
natomiast "mow mi" chyba tylko do kogos bliskiego mowimy
np. matka do dziecka..."mow mi" wszystko co zechcesz...wszystkiego jestem ciekawa, nawet drobiazgow...
wydaje mi sie fobiak, ze obie formy rzadko sie stosuje...czesciej mowimy powiedz mi, opowiedz mi...
a co do erekcjato, to dotarlo do mnie dopiero jak powiedziales, ze jest proste...
ono ma cos w tym zaskoczeniu dziwnego, to zaskoczenie na pierwszy rzut oka sprawia wrazenie, jakby bylo nieskonczone...
czy mow do mnie?
fobiak jezeli pytasz jak sie poprawnie mowi...to sadze, ze to zalezy w jakim zdaniu wystepuje i kogo/czego dotyczy...
moim zdaniem czesciej uzywa sie okreslenia "mi"...chociaz nie koniecznie w zestwaieniu ze slowem "mow"....
np..opowiedz/powiedz mi jak bylo na urlopie, albo jak bylas z wizyta u cioci...
"mow do mnie" skojarzylo mi sie tylko z sytuacja, uczen nauczycielka...
kiedy nauczyciel pyta ucznia , ktory cos przeskrobal i ucieka wzrokiem...
i mowi... patrz mi w oczy i "mow do mnie" jak ciebie pytam ...jakos tak "groznie" mi to "mow do mnie" pobrzmiewa...jak przymus, nakaz...
natomiast "mow mi" chyba tylko do kogos bliskiego mowimy
np. matka do dziecka..."mow mi" wszystko co zechcesz...wszystkiego jestem ciekawa, nawet drobiazgow...
wydaje mi sie fobiak, ze obie formy rzadko sie stosuje...czesciej mowimy powiedz mi, opowiedz mi...

a co do erekcjato, to dotarlo do mnie dopiero jak powiedziales, ze jest proste...
ono ma cos w tym zaskoczeniu dziwnego, to zaskoczenie na pierwszy rzut oka sprawia wrazenie, jakby bylo nieskonczone...
- fobiak
- Kontakt:
do prostego erekcjato pasuje lepiej jak
[ Added: 2006-10-15, 17:52 ]
dla mnie ta roznica jest olbrzymia czy ktos mowi do mnie czy mowi mi
byc moze pamietasz
mow mi
mow mi tylko
prosze mow
co ci sie sni
mow bez slow
mow o sobie
o cierpieniach
mow o grobie
i pragnieniach
slowo zostalo
sercem gonic
tak by chcialo
sie lze uronic
mow mi
bede zdrowy
nieprzytomnie
oszczedz mowy
do mnie
mow mi
[ Added: 2006-10-15, 17:52 ]
dla mnie ta roznica jest olbrzymia czy ktos mowi do mnie czy mowi mi
byc moze pamietasz
mow mi
mow mi tylko
prosze mow
co ci sie sni
mow bez slow
mow o sobie
o cierpieniach
mow o grobie
i pragnieniach
slowo zostalo
sercem gonic
tak by chcialo
sie lze uronic
mow mi
bede zdrowy
nieprzytomnie
oszczedz mowy
do mnie
mow mi
macierzyństwu :)
hmm, nie wiem jak sie wychowuje kosmicznie, bo dla mnie brzmi to jakby sie wcale nie wychowywało i chociaz znam kobiety, które, moze się nie poświeciły bezgranicznie, bo to brzmi zbyt fanatycznie i ubezwłasnowalniajaco, dla obydwu zreszta stron, ale powiedzmy ,wypełniają misje, , to zapewniam, ze jak zwórci się im uwage, ze moze nalezałoby zajrzeć, co w w spiochach słychac, bo jakis aromat się dziwny rozchodzi, a im umkneło między wódka, a zakąska w gościach
to wszyscy wychodza z oczami, jak przyszli
hmm, nie wiem jak sie wychowuje kosmicznie, bo dla mnie brzmi to jakby sie wcale nie wychowywało i chociaz znam kobiety, które, moze się nie poświeciły bezgranicznie, bo to brzmi zbyt fanatycznie i ubezwłasnowalniajaco, dla obydwu zreszta stron, ale powiedzmy ,wypełniają misje, , to zapewniam, ze jak zwórci się im uwage, ze moze nalezałoby zajrzeć, co w w spiochach słychac, bo jakis aromat się dziwny rozchodzi, a im umkneło między wódka, a zakąska w gościach
to wszyscy wychodza z oczami, jak przyszli