najładniejsza z nas wszystkich
Moderator: Gacek
w tym wierszu
anioły nie mają skrzydeł
jedyny wesoły akcent
to wrzosowa ściereczka
mąż
czule przemywa ściereczką
blizny po piersiach
Jola
umiera
a kiedy od przerzutów
pękają kości
umiera się bardzo brzydko
mamusia
przez głupie przerzuty
nie nosi już szpilek!
w tym wierszu
anioły są zupełnie łyse
Jola
umiera
pamięci serdecznej przyjaciółki i niezwykle dzielnego człowieka (12.05.2008)
anioły nie mają skrzydeł
jedyny wesoły akcent
to wrzosowa ściereczka
mąż
czule przemywa ściereczką
blizny po piersiach
Jola
umiera
a kiedy od przerzutów
pękają kości
umiera się bardzo brzydko
mamusia
przez głupie przerzuty
nie nosi już szpilek!
w tym wierszu
anioły są zupełnie łyse
Jola
umiera
pamięci serdecznej przyjaciółki i niezwykle dzielnego człowieka (12.05.2008)
- Gacek
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Zapal świeczkę...anty-czka pisze:Kiedyś już pisałam - są wiersze pod którymi grzechem ciężkim jest odzywanie się.
http://www.youtube.com/watch?v=KcO58KPH08g
Zapaliłem.
Wszystkim dziękuję za wizytę.
pozdr.
p.s. Dla mnie ten tekst to wspomnienie bardzo bolesnych chwil. Ale rozumiem, że dla 'czytaczy' mogą to być po prostu kolejne, jedne z wielu, wersy. W dodatku wersy spieprzone. Dlatego wcale bym się nie obruszała, czytając ich krytykę. Co najwyżej mogę polemizować ;)
Absolutnie, nie chciałabym 'wywoływać' pod wierszem milczenia. Istota, sens i cel portali poetyckich zamykają się w komentowaniu :) Dlatego, jako autor, wręcz czekam na opinie (nie tylko pozytywne). Więc bardzo się cieszę, że jednak zdecydowałaś się 'cosik' napisać anty :)anty-czka pisze:Kiedyś już pisałam - są wiersze pod którymi grzechem ciężkim jest odzywanie się.
Ten do nich należy.
pozdr.
p.s. Dla mnie ten tekst to wspomnienie bardzo bolesnych chwil. Ale rozumiem, że dla 'czytaczy' mogą to być po prostu kolejne, jedne z wielu, wersy. W dodatku wersy spieprzone. Dlatego wcale bym się nie obruszała, czytając ich krytykę. Co najwyżej mogę polemizować ;)
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
[quote="ann13"]ja bym się zgodziła z antyczką, bo napisałaś o czymś szczególnym, co dodatkowo podkreśla dopisek na dole i jak na moje poczucie niedotykalności niezręcznie jest wyjaśniać czemu mi nie pasuje mąż w kursywie[/quot]
Na jednym z portali napisano mi (cytuję):
Postąpiłaś nie fer wobec odbiorców. Pod utworem zamieściłaś dedykację, która sznuruje usta. Jak mam skrytykować formę przekazu, skoro treść dotyczy spraw tak intymnych i bolesnych, a Jola przestaje być anonimową amazonką - staje się konkretną żoną i matką, której śmierć i cierpienie wspomina serdeczna przyjaciółka?
Po namyśle przyznaję, nie powinnam publikować dedykacji. Dopisek, w pewnym sensie stawia utwór ponad prawem.
pozdr. wszystkich, którzy tu 'wdepli'.
Na jednym z portali napisano mi (cytuję):
Postąpiłaś nie fer wobec odbiorców. Pod utworem zamieściłaś dedykację, która sznuruje usta. Jak mam skrytykować formę przekazu, skoro treść dotyczy spraw tak intymnych i bolesnych, a Jola przestaje być anonimową amazonką - staje się konkretną żoną i matką, której śmierć i cierpienie wspomina serdeczna przyjaciółka?
Po namyśle przyznaję, nie powinnam publikować dedykacji. Dopisek, w pewnym sensie stawia utwór ponad prawem.
pozdr. wszystkich, którzy tu 'wdepli'.
Pełne Szkło! Dedykację zostaw. Masz do niej prawo.
W wierszu są emocje, a to wyróżnik poezji.
I tak całkiem na marginesie: forma jest ważna, owszem. Ale...
Jeśli czytelnicy odbierają tak emocjonalnie tekst, to nie ma dyskusji o formie- "czytają wiersze i płaczą". I nie jest to efekt dedykacji, tylko Twojego tekstu.
W wierszu są emocje, a to wyróżnik poezji.
I tak całkiem na marginesie: forma jest ważna, owszem. Ale...
Jeśli czytelnicy odbierają tak emocjonalnie tekst, to nie ma dyskusji o formie- "czytają wiersze i płaczą". I nie jest to efekt dedykacji, tylko Twojego tekstu.
takie utwory jak ten (przeważnie) nie piszą się na podstawie filmu po 22.30, z powietrza, w ogóle dobre wiersze są "spod ręki", jeśli nie byłoby dedykacji, to jola i tak jest prawdziwa, zresztą dla mnie w 99,99% peel to oszustwo, taka podpórka, za którą stoi konkretny jaś i małgosia z klubu samotnych serc, albo tołdi25, co normalnie prowadzi tira, ale mu się zachciało napisać jak mu dogodziła narzeczona, nie chodzi o jolę, tylko o stosunek emocjonalny autora, do sytuacji, do niej, rodziny, z którą jest mocno związany, więc czasami nie można inaczej jak przejść obok, bo nie wolno mieszać komuś w uczuciach, nawet jeśli to się odbywa przy pomocy korekty formy, czy jakiś innych bzdetów, wiersze można pisać o wszystkim, ale nie wszystkie można komentować, to znaczy oczywiście można, ale jak ktoś ma chorpora