kurczę, jak to z tymi prawami autorskimi jest?

Moderatorzy: Boob, Margot, andreas43, anty-czka, nuel, Gacek

elutka

kurczę, jak to z tymi prawami autorskimi jest?

Post autor: elutka »

Dzisiaj przypadkiem swój wierszyk znalazłam na pewnym forum (i właśnie się tam rejestruję, żeby coś tam od siebie wpisać we właściwym miejscu).
Ktoś zamieścił bez podania choćby nicka autora, bez mojej wiedzy i zgody. Jako źródło podał jedynie: poezja.polska. I powiedzcie mi, czy miał prawo?
Ale jestem wściekła!
Awatar użytkownika
fobiak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

jezeli podal zrodla to mial prawo
z wyjatkiem:
1. poezja polska ma prawa zastrzezone
2. ty publikujac tam sobie zastrzeglas

na beju pisze np. ze bez zgody autora nie wolno kopiowac utworow czyli zastrzegli sobie prawa
dajcie zyc grabarzom
elutka

"Prawa autorskie zastrzeżone. Teksty i zdjęcia powierzone przez autorów do publikacji wyłącznie na tych stronach internetowych.
Kopiowanie, reprodukowanie w części lub w całości bez pisemnej zgody jest zabronione."- to widnieje na starej wersji PP

Użytkownicy dokonując rejestracji, wyrażają zgodę na rozpowszechnianie swoich tekstów
w serwisie poezja-polska.pl, na zasadach określonych w Regulaminie.- to widnieje na nowej wersji PP

a ja już na tym samym forum znalazłam mój kolejny, nie mam teraz czasu dalej szukać, ale mi się to bardzo nie podoba.
To co znalazłam dotychczas to
Wiersze lubią zapach schabowego
i
z piątką plus jeden małe tet a tet
lila
Kontakt:

Post autor: lila »

ja bym narobiła rabanu na Twoim miejscu Ela ,w tym przypadku powinna byc i nazwa portalu i wskazanie na autora
elutka

nawet nie podał ten ktoś adresu, tylko źródło: Poezja polska/ niewtajemniczeni nawet nie wiedzą, że to internetowy portal, czy nowa odmiana czegóś tam... Na razie się zarejestrowałam, napiszę do tamtejszej administracji, poinformuję też PP, no i moze się dowiem w cziom dzieło.
Awatar użytkownika
fobiak
Kontakt:

elasamluk pisze:Użytkownicy dokonując rejestracji, wyrażają zgodę na rozpowszechnianie swoich tekstów
w serwisie poezja-polska.pl, na zasadach określonych w Regulaminie.- to widnieje na nowej wersji PP
ale co tam jest na ten temat w regulaminie

i co to dokladnie oznacza?
Użytkownicy dokonując rejestracji, wyrażają zgodę na rozpowszechnianie swoich tekstów
w serwisie poezja-polska.pl

zwroc sie do admina tamtego portalu niech ci wyda IP plagiatorow a jak nie to zaloz wlascicielom portalu sprawe lub zglos na policje
dajcie zyc grabarzom
elutka

no coś tam z tym zrobię, teraz do roboty muszę gnać.
Ale uważam, że to chamstwo i głupota! W końcu dostępny jest nick autora, ktoś przedrukowuje nie podszywając się pod autorstwo, a robi to w tak idiotyczny sposób.
Awatar użytkownika
fobiak
Kontakt:

emocje w tym przypadku nie odgrywaja juz zadnej roli bo to juz nie jest poezja tylko martwe prawo
dajcie zyc grabarzom
dean

Post autor: dean »

ja bym ich zaskarżył

gdybym żył w USA :-P
ODPOWIEDZ