-

poezja rymowana, wolny wiersz, nierymowana, oda, sonety, treny hymny itp.

Moderator: Gacek

dean

-

Post autor: dean »

gdy wszystkie słowa
wykłamią się do końca
nastanie cisza

będzie prawdziwa?

gesty zawisłe
w pokracznym bezruchu
zaczekają
aż latające gzymsy
ukażą miernotę fasad

spalenie garderoby masek
rozpocznie podróż
w poszukiwaniu języka
do opisania
niezniszczalnego skowytu

milczenia
Awatar użytkownika
cieniu1969
Kontakt:

Post autor: cieniu1969 »

narazie zamilczę
bo na prawdę mnie nie stać
za wcześnie

dean czegos mi tu brakuje
Anty_Fobia bleeeee
olga

Post autor: olga »

φjesli slow pelnia na klamstwie polega, trudno spodziewac sie, by cisza byla prawdziwa w swej wymowie.
a cisza krzyczy klamstwem niedopowiedzianym.φ

[ Dodano: 2006-10-15, 09:00 ]
φ chlopak z sasiedztwa - faza druga.φ
pełne szkło

Post autor: pełne szkło »

Wybrane fragmenty czytam jak poniżej:

gesty zawisłe
w pokracznym bezruchu
zaczekają
aż latające gzymsy
odsłonią miernotę fasad -- 'odsłonią', a nie 'ukażą', bo 'odsłanianie' w tym zestawie wydaje mi się bardziej naturalne i mniej sztywne. 'ukazywanie' jakoś tak niefortunnie kojarzyło mi się z grzecznie dygającymi gzymsami, teatralnie wskazującymi kamiennym paluchem - spójrz 'przechodniu', oto miernota fasad się objawia ;) (ale być może to tylko moje wyobreżania)
(...)
spalenie masek
rozpocznie podróż -- kastruję 'garderobę', bo dla mnie maska sama przez się stanowi część stroju, kostiumu zakrywającego prawdę. Zresztą kiedy same maski pozostawiam, wers wydaje się prostszy, bardziej przystępny i zgrabniej 'rozpoczyna' mi tą 'podróż' :)

Hmmm...dean... w Twoim pisaniu widzę swój cynizm, własną odrobinę zgorzknienia i szczyptę mojej prywatnej ironii, nic więc dziwnego, że najzwyczajniej w świecie, utwór po prostu mi się podoba. Z tego powodu, zapewne, daleko mi również do obiektywizmu w ocenie .. cóż...trudno....jestem na tak.
lila
Kontakt:

Post autor: lila »

ja nie doczytałam się w tym cynizmu..raczej czarnowidztwo, że milczenie będzie "skowytem"
mi się podoba
pełne szkło

Post autor: pełne szkło »

Ja za to dostrzegam tutaj całe pokłady cynicznego nastawienia autora, zwłaszcza we fragmencie:

gesty zawisłe
w pokracznym bezruchu
zaczekają
aż latające gzymsy
ukażą miernotę fasad

pozdr.

p.s. Czarnowidztwo przypisane jest cynikom jak psu buda. Nie można być bowiem jednocześnie cynikiem i słodką landrynką postrzegającą przyszłość i swoje otoczenie w różowych kolorach. Nie znaczy to jednak wcale, że cynik musi być straconym dla świata 'chronicznym pesymistą'.
lila
Kontakt:

Post autor: lila »

Nie można być bowiem jednocześnie cynikiem i słodką landrynką postrzegającą przyszłość i swoje otoczenie w różowych kolorach
miło..
i jak nieświadomie nieprawdziwie

[ Dodano: 2006-10-16, 14:33 ]
a ja się wstawiłam..przed answers..
chorpor pełną gębą
olga

Post autor: olga »

8-) dzisiaj mam jeszcze inne widzenie tego tekstu.
sonia

Post autor: sonia »

Pesymizm, brak nadzei, lubie deanowe pisanie:)
ODPOWIEDZ