gdyby
Moderator: Gacek
gdyby
gdyby mi nie było dane
nigdy to, co śni się nocą,
gdyby linie papilarne
oszukały, mamiąc prostą;
niech mnie pamięć nie wykreśla
z żółtych kartek raptularza,
abym obraz senny za dnia
hołubiła, choć przeraża
jego niemoc sprawcza. cieniem
świt hologram wyrysuje
moich zwid... gdyby nie dane
było, niechaj sen się snuje.
przędzie niech fatamorganę
niedostepną i kuszącą.
bo szczęśliwsi ci, co w ciemno
gubią się ku szczęściu błądząc.
nigdy to, co śni się nocą,
gdyby linie papilarne
oszukały, mamiąc prostą;
niech mnie pamięć nie wykreśla
z żółtych kartek raptularza,
abym obraz senny za dnia
hołubiła, choć przeraża
jego niemoc sprawcza. cieniem
świt hologram wyrysuje
moich zwid... gdyby nie dane
było, niechaj sen się snuje.
przędzie niech fatamorganę
niedostepną i kuszącą.
bo szczęśliwsi ci, co w ciemno
gubią się ku szczęściu błądząc.
- Boob
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
gdyby
Witaj
Elutka
W kontekście wymienianych przez moje szanowne peel-ki uwag zaproponuje do przeczytania fragment wypowiedzi jednego z autorów które napotkałem w necie na podobnych stronach co Erekcjato :
-" Zasady dobierania słów, które się dobrze rymują nie są zasadami zawsze prawdziwymi, niemniej trzymanie się ich na początku ułatwia sprawę. Zresztą to nie żadne zasady, tak naprawdę jest jedna zasada, którą można sobie rozbudowywać. A brzmi ona: unikać łatwego rymowania"-Twój wiersz zrobił na mnie wrażenie, jestem tu bardzo krótko i tym utworem mam okazję poznać Cię jako autorkę tekstów lirycznych. Jestem pod wrażeniem(a ja przecież facet jestem tylko
), jest w nim taka nuta „ezoteryczna” trochę z pogranicza jawy i snu ( zaciera się rzeczywistość). Druga strofa moim zdaniem najlepsza i chociaż nie brakuje w niej metafor ich użycie tworzy ten swoisty klimat.
ÂŚwietny wiersz. Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam serdecznie. dzięka

Elutka

W kontekście wymienianych przez moje szanowne peel-ki uwag zaproponuje do przeczytania fragment wypowiedzi jednego z autorów które napotkałem w necie na podobnych stronach co Erekcjato :
-" Zasady dobierania słów, które się dobrze rymują nie są zasadami zawsze prawdziwymi, niemniej trzymanie się ich na początku ułatwia sprawę. Zresztą to nie żadne zasady, tak naprawdę jest jedna zasada, którą można sobie rozbudowywać. A brzmi ona: unikać łatwego rymowania"-Twój wiersz zrobił na mnie wrażenie, jestem tu bardzo krótko i tym utworem mam okazję poznać Cię jako autorkę tekstów lirycznych. Jestem pod wrażeniem(a ja przecież facet jestem tylko

ÂŚwietny wiersz. Bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam serdecznie. dzięka

a tergo.
- Boob
- Kontakt:
gdyby
Elutka
powróciłem bo chciałem jeszcze słówko o przekazie:
podmiot liryczny - autorka pragnie by "zapisane" obrazy senne - marzenia mogły zostać odtworzone (przeniesione) jak hologram o świcie i towarzyszyć jej w realu. Jakie życie wtedy mogłoby być piękne....
pozdro.

powróciłem bo chciałem jeszcze słówko o przekazie:
podmiot liryczny - autorka pragnie by "zapisane" obrazy senne - marzenia mogły zostać odtworzone (przeniesione) jak hologram o świcie i towarzyszyć jej w realu. Jakie życie wtedy mogłoby być piękne....
pozdro.

a tergo.
Boob, dziękuję. ja mam wątpliwości co do użycia słów: pamięć, szczęście. Unikam dosłownego ich przytaczania. Tu pozwoliłam sobie.
A poliryczyć czasem mi się zdarza, choć są tacy, którzy chcieliby mnie widzieć tylko w satyrycznych tekstach (nie na ere).
I miło mi, że się podoba, bo jak wyżej pisałam, spróbowałam pograć tu szczególnie przerzutniami, bez pewności, że będą pozytywnie odebrane.
Raz jeszcze dzięki. (I w ogóle fajny facet z Ciebie, Boob :)
A poliryczyć czasem mi się zdarza, choć są tacy, którzy chcieliby mnie widzieć tylko w satyrycznych tekstach (nie na ere).
I miło mi, że się podoba, bo jak wyżej pisałam, spróbowałam pograć tu szczególnie przerzutniami, bez pewności, że będą pozytywnie odebrane.
Raz jeszcze dzięki. (I w ogóle fajny facet z Ciebie, Boob :)
- Boob
- Kontakt:
gdyby
Elutka
dzięki
możesz być pewna gdybyś była u mnie w drużynie już bym Cię awansował na przyboczną ( jako drużynowy móglbym powiedzieć o Tobie jako o mojej przybocznej):mrgreen:
pozdrawiam.

dzięki

możesz być pewna gdybyś była u mnie w drużynie już bym Cię awansował na przyboczną ( jako drużynowy móglbym powiedzieć o Tobie jako o mojej przybocznej):mrgreen:
pozdrawiam.

a tergo.
Witaj Elutka, nie wiem dlaczego ale bardziej mi lezy ten wiersz bez I zwrotki , zrobiłabym ziuuuuuuuuu i piknie by siem wierszyk zaczął od słów :
pozdrawiam cieplunio
ale to tylko taka sugestia maelutka pisze:niech mnie pamięć nie wykreśla
z listy swego inwentarza,
abym obraz senny za dnia
hołubiła, choć przeraża
pozdrawiam cieplunio