Limbus
Moderator: Gacek
- Boob
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
Limbus
Limbus
Uwierzyć w świat perspektywą Nikifora,
ostre kontury tulą gamę barw.
Pejzaże biegną prosto w punkt,
idyllicznie stworzony krajobraz dnia.
Zamknięte oczy, otwieram dłonie,
by uchwycić cząstkę raju.
Jest wyobraźnia, upływający czas,
splatają się meandry ludzkich spraw.
Rozpędzony życiem każdego dnia,
odbijam się od muru codzienności.
Miraże szczęścia uciekają przez palce,
a ja wpadam w otchłań nicości.
Uwierzyć w świat perspektywą Nikifora,
Pejzaże biegną prosto w punkt,
idyllicznie stworzony krajobraz dnia.
Zamknięte oczy, otwieram dłonie,
by uchwycić cząstkę raju.
Jest wyobraźnia, upływający czas,
splatają się meandry ludzkich spraw.
Rozpędzony życiem każdego dnia,
odbijam się od muru codzienności.
Miraże szczęścia uciekają przez palce,
a ja wpadam w otchłań nicości.
a tergo.
- Gacek
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Boob:)Boob pisze:Uwierzyć w świat perspektywą Nikifora,
Będac małym brzdącem w Szczawnicy, widziałem Nikifora i jego "prymitywne" malunki, jak siedział na ławeczce i tworzył " na żywo" podpisując je: Nikifor REX. Gdybym wtedy zamiast lodów i innych pierdułek kupił kilka jego prac, pewnie bym dzisiaj był bogatym człowiekiem i pewnie jeździłbym...
lepszym rowerem
Witaj Boob:)
Przesłanie wiersza bardzo szlachetne , każdy ma marzenia, dąży do tej idylicznej szczęśliwości, a życie jakie jest każdy widzi
ale formę bym jeszcze dopracowała...
pozdrówka
no nie wiem- Nikifor malował raczej prosto, gdzie ta ostrość?Uwierzyć w świat perspektywą Nikifora,

Przesłanie wiersza bardzo szlachetne , każdy ma marzenia, dąży do tej idylicznej szczęśliwości, a życie jakie jest każdy widzi

pozdrówka
- Boob
- Kontakt:
Limbus
lilak
Szanowna peelko ostrość w pracach Nikifora polegała na tym, że "ostra kreska" (najcześciej czarna) kończyła (odcinała) motyw (kadr) i malarz następnie wypełniał te kontury kolorami.Bajecznymi kolorami.
Tak w jego pracach była genialna prostota rysował tak jak widział ze swojej perspektywy (klasyczny przykład to perspektywa drogi). Tak więć droga peelko obrazy zewnetrzne to co widzimy nie zlewają się bo przestrzeń zawsze jest odcięta kreskami i krawędziami.Ale przepraszam za ten mały wykład ale staralem się to jakoś wytłumaczyć.
Masz rację moje teksty wymagają dopieszczenia szczególnie kobiecą ręką
Ja jestem prymitywistą jak Nikifor w pisaniu i do tego jeszcze kuleję
Dziękuje za wizytę i poczytanie. Pozdrawiam serdecznie.dzięka

Szanowna peelko ostrość w pracach Nikifora polegała na tym, że "ostra kreska" (najcześciej czarna) kończyła (odcinała) motyw (kadr) i malarz następnie wypełniał te kontury kolorami.Bajecznymi kolorami.
Tak w jego pracach była genialna prostota rysował tak jak widział ze swojej perspektywy (klasyczny przykład to perspektywa drogi). Tak więć droga peelko obrazy zewnetrzne to co widzimy nie zlewają się bo przestrzeń zawsze jest odcięta kreskami i krawędziami.Ale przepraszam za ten mały wykład ale staralem się to jakoś wytłumaczyć.
Masz rację moje teksty wymagają dopieszczenia szczególnie kobiecą ręką

Dziękuje za wizytę i poczytanie. Pozdrawiam serdecznie.dzięka

a tergo.
- Boob
- Kontakt:
Limbus
Gacek
Ciekawa jest Twoja historia bo dokladnie było tak z moim ojcem który właśnie kupił taką pracę od Nikifora na deptaku a namalował ją na papierku po czekoladzie. I wtej chwili wisi nad moim biurkiem.To była m.in. inspiracja do napisania tego tekstu. Nikifor podpisywał się również jak NEYSTOR tak jak to zrobił na obrazku którego jestem w posiadaniu.
Masz rację, że jedynie można kupic sobie rowerek za dopłatą on takich prac namalował klika tysięcy
Pozdrawiam serdecznie.dziękuje

Ciekawa jest Twoja historia bo dokladnie było tak z moim ojcem który właśnie kupił taką pracę od Nikifora na deptaku a namalował ją na papierku po czekoladzie. I wtej chwili wisi nad moim biurkiem.To była m.in. inspiracja do napisania tego tekstu. Nikifor podpisywał się również jak NEYSTOR tak jak to zrobił na obrazku którego jestem w posiadaniu.
Masz rację, że jedynie można kupic sobie rowerek za dopłatą on takich prac namalował klika tysięcy

a tergo.
Uważam, że napisaleś bardzo dobry wiersz Boob.
Ostatni wers mi nie przeszkadza, każdy od czasu do czasu wpada w 'międzyświaty nicości'. Pełnia i pustka są nierozerwalnie ze sobą związane, obie wzajemnie się warunkują i dopełniają.
Nic nie jest trwałe, dane raz na zawsze, nic.
Wszystko jest zmienne "wszystko przemija, nawet najdłuższa żmija", to dlaczego smutek czy ból miałby nie przeminąć (?)
Ostatni wers mi nie przeszkadza, każdy od czasu do czasu wpada w 'międzyświaty nicości'. Pełnia i pustka są nierozerwalnie ze sobą związane, obie wzajemnie się warunkują i dopełniają.
Nic nie jest trwałe, dane raz na zawsze, nic.
Wszystko jest zmienne "wszystko przemija, nawet najdłuższa żmija", to dlaczego smutek czy ból miałby nie przeminąć (?)
- Boob
- Kontakt:
Limbus
anty-czka
Potraktowałem uwagę Roksany K. żartobliwie i w taki sam sposób odpowiedziałem.Zostałem "skarcony" jak uczeń szkoły podstawowej który bez zgody pani zabiera głos nie podnosząć najpierw palca do odpowiedzi.
Nie utożsamiam się z "fobiakiem".

Potraktowałem uwagę Roksany K. żartobliwie i w taki sam sposób odpowiedziałem.Zostałem "skarcony" jak uczeń szkoły podstawowej który bez zgody pani zabiera głos nie podnosząć najpierw palca do odpowiedzi.
Nie utożsamiam się z "fobiakiem".

a tergo.