Naszła mnie refleksja i jest erekcjato
-
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 7 times
- Kontakt:
Naszła mnie refleksja i jest erekcjato
W Jaworzynie na Kościelnej
Drzewa wyniosłe i domy,
Wrzuty na ścianach garaży
I stare piłki na dachach.
Szklani denaci i kubki
W grobach masowych podwórka
Nucą przechodniom realia
Skrywane w każdych mieszkaniach.
Tu na tej właśnie ulicy
Chowano przed wojną ludzi.
Pastor ich żegnał modłami
w języku Bertolta Brechta.
A kiedy Jałta i Poczdam
po TYM koszmarze ścieliły
łóżka dla erkatolików,
schizmę przykryto betonem.
W lipcową, ciepłą sobotę
mówiłem o tym koledze.
Wkoło biegały dzieci,
matki matczyły maluchów,
przy dźwiękach dzwoniących handy.
Flesze błyskały zaciekle,
ktoś trzymał ręce w kieszeni,
inny zaś splunął pod siebie.
W muzeum Auschwitz-Birkenau
Drzewa wyniosłe i domy,
Wrzuty na ścianach garaży
I stare piłki na dachach.
Szklani denaci i kubki
W grobach masowych podwórka
Nucą przechodniom realia
Skrywane w każdych mieszkaniach.
Tu na tej właśnie ulicy
Chowano przed wojną ludzi.
Pastor ich żegnał modłami
w języku Bertolta Brechta.
A kiedy Jałta i Poczdam
po TYM koszmarze ścieliły
łóżka dla erkatolików,
schizmę przykryto betonem.
W lipcową, ciepłą sobotę
mówiłem o tym koledze.
Wkoło biegały dzieci,
matki matczyły maluchów,
przy dźwiękach dzwoniących handy.
Flesze błyskały zaciekle,
ktoś trzymał ręce w kieszeni,
inny zaś splunął pod siebie.
W muzeum Auschwitz-Birkenau
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
- fobiak
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 1 time
- Kontakt:
wojtusiu jedno muzeum o takiej tresci wystarczy, nie mozna zyc tylko przeszloscia i w przeszlosci bo polacy tak zyja, prawie wstystkie fachwerkh?¤user po wojnie rozebrano no i dobrze bo tam gdzie mieszkasz najdluzej sie utrzymalo ksiestwo swidnickie, byli najpierw czesi pozniej polacy, pozniej austyjacy, puzniej prusy (100lat) pozniej niemcy (ponad 70lat) i znowu polacy wiec nie widze powodu aby umuzelniac niemieckosc na dolnym slasku a polske ponizac tym, ze rozpetalismy wojne swiatowa i sluzylismy w wehrmachcie albo bylismy volksdeutschami. polacy na utrzymanie niemieckich pamiatek wydaja miliony a swojego nic nie potrafia za polowe ceny zbudowac.
mamy swoja kulture i powinnismy ja rozwijac a nie rozplakiwac sie nad ciasnymi cuchnacymi dworacmi. a moze nie mamy?
mamy swoja kulture i powinnismy ja rozwijac a nie rozplakiwac sie nad ciasnymi cuchnacymi dworacmi. a moze nie mamy?
dajcie zyc grabarzom
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
errata:
czyli powinno sie zlikwidowac Auschwitz i pieniadze wsadzic w inne?
-------
nie chodzi o eksterminacje potencjalu ludzkiego, ale o likwidacje kompleksu na tej samej zasadzie, jak w przypadku likwidacji po wojnie niektorych pamiatek po Niederschlesienach.
Przeciez czlonkowie spoleczenstwa, ktorzy robia sobie zdjecia w piecach krematorium czy pluja na ziemie ktora wchlonela tyle krwi, sa tacy sami jak ci zaraz po wojnie, ci wyuzdani z czlowieczenstwa, ci ktorzy zamieszkali na terenie bylego cmentarza. Mentalnosc po tylu dziesiecioleciach sie nie zmienila. Polski Egoizm i chamstwo w stosunku do X panoszy sie z duma po swiecie i kazdy Polak ma to we krwi.
Staram sie walczyc z moim chamstwem, ktore ucielesnia sie chocby w dyskusjach na temat rozbiorow (o taki przyklad chocby) bo to nie skorumpowani, zchamiali Polacy doprowadzili do de facto, tylko zaborcy, zdrajcy :D My nigdy nie jestesmy przeciez winni...
Suma summarum lepiej zlikwidowac Muzeum Auschwitz-Birkenau, niz ogladac ponizajace sceny.
czyli powinno sie zlikwidowac Auschwitz i pieniadze wsadzic w inne?
-------
nie chodzi o eksterminacje potencjalu ludzkiego, ale o likwidacje kompleksu na tej samej zasadzie, jak w przypadku likwidacji po wojnie niektorych pamiatek po Niederschlesienach.
Przeciez czlonkowie spoleczenstwa, ktorzy robia sobie zdjecia w piecach krematorium czy pluja na ziemie ktora wchlonela tyle krwi, sa tacy sami jak ci zaraz po wojnie, ci wyuzdani z czlowieczenstwa, ci ktorzy zamieszkali na terenie bylego cmentarza. Mentalnosc po tylu dziesiecioleciach sie nie zmienila. Polski Egoizm i chamstwo w stosunku do X panoszy sie z duma po swiecie i kazdy Polak ma to we krwi.
Staram sie walczyc z moim chamstwem, ktore ucielesnia sie chocby w dyskusjach na temat rozbiorow (o taki przyklad chocby) bo to nie skorumpowani, zchamiali Polacy doprowadzili do de facto, tylko zaborcy, zdrajcy :D My nigdy nie jestesmy przeciez winni...
Suma summarum lepiej zlikwidowac Muzeum Auschwitz-Birkenau, niz ogladac ponizajace sceny.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
/////////////////
e tam zaborcy
panowie
konfederaci
czyli dziady tych, ktorzy dzisiaj rzadza i szczyca sie pochodzeniem szlacheckim
ci sami, ktorzy uciekali przez ruminie od polakow
/////////////////
e tam zaborcy
panowie
konfederaci
czyli dziady tych, ktorzy dzisiaj rzadza i szczyca sie pochodzeniem szlacheckim
ci sami, ktorzy uciekali przez ruminie od polakow
wojciechu dlaczego uważasz, że to erekcjato?
w pierwszej zwrotce piszesz o awanturach domowych o szklankę mleka, która nigdy nie wiadomo, czy jest do połowy pełna, czy od połowy pusta, w drugiej podajesz miejsce akcji potłuczonych talerzy, czyli cmentarz, który był tam kiedyś, a w awersacji powtarzasz ten sam schemat, tyle tylko, że w zwrotce poprzedzającej jeszcze się chwalisz się, ze masz kolegów, z którymi plujesz na polskie ulice, no to co ma mnie tu zaskoczyć, czy co tu odwraca tekst, jesli erekcjato jest schowane po zwrotce drugiej, tylko z gigantyczną liczbą wyrazów, bo naliczyłam ich aż 32 z kropka nad i włącznie
[ Dodano: 2008-10-30, 18:51 ]
znaczy pierwszej
tylko akurat w tym miejscu mi się liczydła skończyły :P)
w pierwszej zwrotce piszesz o awanturach domowych o szklankę mleka, która nigdy nie wiadomo, czy jest do połowy pełna, czy od połowy pusta, w drugiej podajesz miejsce akcji potłuczonych talerzy, czyli cmentarz, który był tam kiedyś, a w awersacji powtarzasz ten sam schemat, tyle tylko, że w zwrotce poprzedzającej jeszcze się chwalisz się, ze masz kolegów, z którymi plujesz na polskie ulice, no to co ma mnie tu zaskoczyć, czy co tu odwraca tekst, jesli erekcjato jest schowane po zwrotce drugiej, tylko z gigantyczną liczbą wyrazów, bo naliczyłam ich aż 32 z kropka nad i włącznie
[ Dodano: 2008-10-30, 18:51 ]
znaczy pierwszej
tylko akurat w tym miejscu mi się liczydła skończyły :P)
-
- Kontakt: