nadzy
Moderator: Margot
nadzy
stoimy naprzeciw siebie
człowiecza skóra dzieli spojrzenia
goliat enigma wszechświata tyran
z mesjaszem aniołami czterema jeźdźcami
ja w dłoni mam kamień ze stutthof
co woła głośniej niż trąba jerychońska
mierzę w jego czoło
bije się w piersi
człowiecza skóra dzieli spojrzenia
goliat enigma wszechświata tyran
z mesjaszem aniołami czterema jeźdźcami
ja w dłoni mam kamień ze stutthof
co woła głośniej niż trąba jerychońska
mierzę w jego czoło
bije się w piersi
- Boob
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
- Kontakt:
To masz kolejną propozycję też zamieszczoną w utworze: goliat. potraktuj to jako symbolikę przeciwstawną, goliat pokonany przez dawida. bezmyślna siła fizyczna ( w domyśle interpretacja : zło) pokonana przez odwagę (można również moim zdaniem zinterpretować jako:dobro). może kamień który też ma symbolikę wynikającą z kontekstu utworu.
a tergo.
Hmm... Goliat też nie, bo to nie jest tekst o Bogu ( w tekście Bóg=Goliat, którego peel ewidentnie obarcza odpowiedzialnością za Stutthof, ale nie tylko, rzecz jasna)... Jeśli zaś chodzi o kamień, owszem, jest on symbolem, ale peel bardziej traktuje go jak ten nowotestamentowy wołający kamień, gdy ludzie boją się dać głos o całym tym syfie (zgotowanym podczas II wojny światowej). Trąby jerychońskie, to wiadomo z księgi Jozuego...
Ale dziękuję, Boob.
: )
Ale dziękuję, Boob.
: )
I ♥️ gacek
-
ann13
-
pełne szkło
-
pełne szkło
Jeśli zaś chodzi o skórę niedźwiedzią... zwizualizować ma ona odstęp, jaki dzieli peela od Boga.
Nie wiem czy pamiętasz, niegdyś pojedynkowano się właśnie przez niedźwiedzią skórę.
Tak wyjaśniałaś w komentarzu do tego wiersza w innym miejscu w internecie motyw "skóry niedżwiedziej", którego tutaj używasz.
Rzecz w tym, że nigdy i nigdzie nie pojedynkowano się przez niedźwiedzią skórę.
Jedynie w VII księdze Pana Tadeusza miał się odbyć taki pojedynek pomiędzy Domejką i Dowejką. Jak wiadomo, nie doszło do niego, bo by się panowie dotykali lufami strzelb, gdyby jeden stał na łbie niedźwiedzia a drugi na ogonie. Sprytny Wojski pociął ową skórę na kawałeczki tak, by po ułożeniu ich obok siebie wyznaczyły bardzo długą linię. Ci, którzy mieli się pojedynkować znaleźli się tak daleko od siebie, że pojedynek przestał mieć sens i pogodzili się.
Jak w tym kontekście interpretować motyw "skóry niedźwiedziej" w Twoim wierszu? Krótko mówiąc: daleko to, czy blisko?
Nie wiem czy pamiętasz, niegdyś pojedynkowano się właśnie przez niedźwiedzią skórę.
Tak wyjaśniałaś w komentarzu do tego wiersza w innym miejscu w internecie motyw "skóry niedżwiedziej", którego tutaj używasz.
Rzecz w tym, że nigdy i nigdzie nie pojedynkowano się przez niedźwiedzią skórę.
Jedynie w VII księdze Pana Tadeusza miał się odbyć taki pojedynek pomiędzy Domejką i Dowejką. Jak wiadomo, nie doszło do niego, bo by się panowie dotykali lufami strzelb, gdyby jeden stał na łbie niedźwiedzia a drugi na ogonie. Sprytny Wojski pociął ową skórę na kawałeczki tak, by po ułożeniu ich obok siebie wyznaczyły bardzo długą linię. Ci, którzy mieli się pojedynkować znaleźli się tak daleko od siebie, że pojedynek przestał mieć sens i pogodzili się.
Jak w tym kontekście interpretować motyw "skóry niedźwiedziej" w Twoim wierszu? Krótko mówiąc: daleko to, czy blisko?
It is my happiness in you that you don't know me yet.
/Andrzej Partum/
/Andrzej Partum/
-
ann13
Re: popełniłam wiersz
znalazłaś?z tłumu pisze:
[ Dodano: 2009-03-24, 02:50 ]
tak naprawdę, to poszukuję tytułu...
Proponuję tytuł: "sen miałam"
[ Added: 2009-06-03, 15:42 ]
Wiesz, myślałam jeszcze, jak pozbyć sie tej nieszczęsnej niedźwiedziej skóry i mam pomysł. Gdybyś napisała: "człowiecza skóra dzieli spojrzenia", dotkniesz czegoś najistotniejszego, o co, jak podejrzewam Ci chodziło, różnicy między Bogiem a człowiekiem. A może Bóg jest uzurpatorem, który przywłaszcza sobie człowieka?
Serdeczności.
[ Added: 2009-06-03, 15:42 ]
Wiesz, myślałam jeszcze, jak pozbyć sie tej nieszczęsnej niedźwiedziej skóry i mam pomysł. Gdybyś napisała: "człowiecza skóra dzieli spojrzenia", dotkniesz czegoś najistotniejszego, o co, jak podejrzewam Ci chodziło, różnicy między Bogiem a człowiekiem. A może Bóg jest uzurpatorem, który przywłaszcza sobie człowieka?
Serdeczności.
It is my happiness in you that you don't know me yet.
/Andrzej Partum/
/Andrzej Partum/
-
ann13