Erekcjato przepłakane

tutaj przeprowadzane sa konkursy, publikacje konkursowe wklejamy tutaj
Cerva

Erekcjato przepłakane

Post autor: Cerva »

Znów chcę napisać smutny wiersz,
Nachodzą mnie myśli tak przez ludzkość zapomniane
Znów ból rozrywa moja pierś
I przelać go chcę na kartki niezapisane!
Ale cóż to?
Wspomnienie ciepła, twej dłoni,
Ach, to nie rani wcale nie rani!
Wiem, wiem, nie należysz do mnie
Ale radość , radość mi przynosi,
Gdy słyszę w twoim głosie
Imię moje.
Tylko przebłysk, to był przebłysk
Kochany.
Ty nie należysz do mnie
Więc wiersz mój,
Więc wiersz mój będzie przepłakany.
Wojciech Graca
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: Wojciech Graca »

ten utwor nie jest erekcjato, brakuje w nim awersacji

awersacja

awersacja z lac. aversio, wstret, odwrocenie, jest zakończeniem, które niczego nie przekazuje, nie podsumowuje, ma za zadanie odwrocenie tekstu. autor erekcjato pisze rownoczesnie dwa rozne teksty, z ktorych jeden fizycznie nie istnieje, nie jest widoczny dla oka. awersacja go odslania w tekscie, ktory wczesniej zostal przeczytany i ma calkiem inny przekaz. awersacja jest punktem obrotowym wielotekstowosci, nie odzwierciedla tego o czym mowi tekst, a pokazuje nowy tekst, to co jest, nie, w lustrze tylko za zwierciadlem. jest drugim dnem, odwroceniem kota ogonem, po przeczytaniu awersacji ma sie okazac, ze wcale nie napisalo sie tego co sie wyczytalo na poczatku. awersacja jest zakończeniem w erekcjato, odslaniajace wlasciwy podtekst utworu, oddzielona pustymi wersami, o tyle, aby nie byla widoczna podczas czytania tekstu i nie zdradzala odwrocenia. nie ma określonej granicy, ale nie powinno sie dawac za duzo enterow aby tym nie denerwowac czytelnikow, moderatorow i administratorow. dobra awersacja rozwala poprzedni tekst, zaskakuje, konfrontuje czytelnika z tym czego sie nie spodziewal. wciaga go w filozofie poprzez dziwienie sie. awersacja nie jest puenta poniewaz ma inne przeznaczenie i nie definiuje sie z nia. osobna puenta moze wystepowac w tekscie erekcjato, moze byc wyciagnieciem wniosków, podsumowaniem samego tekstu, ale awersacja nie bedzie. celem awersacji jest odsloniecie tekstu, którego bez niej nie bylibysmy w stanie sami odkryc, pomimo wieloznaczności tekstu. glowna czescia erekcjato jest zawsze jego awersacja, bez niej każdy idealny tekst utworu zostanie zdegradowany do flacjato, czyli erekcjato bez zakonczenia, ktore nie odwraca tekstu lub jest kontynuacja tekstu. kontynuacja tekstu nastepuje rowniez w przypadku przerwania ostatniego wersu, kiedy tekst nie zostal zamkniety i resztki jego znajduja sie w awersacji, awersacja taka okresla sie w skrocie, pow, przerwany ostatni wers. Waznym aspektem o ktorym nalezy wspomniec to jest to, ze awersacja odrzuca metafore.
http://erekcjato.eu/forum/viewtopic.php?t=7575
Zablokowany