Erekcjato autorskie
-
Adalbert August
Erekcjato autorskie
Tak sobie myślę, gdy widzę Cię z nim.
Czy ty w ogóle byłaś? Zapomniałem.
Nie wrócisz do mnie a i ja tego czynić
Na pewno nie zamierzam, kochałem.
ÂŚwiat mi tapetowałaś różem,
Aż rzygać się chciało od tych słodkości.
Jednak byłem wciąż przy tobie,
Teraz sam nie wiem, co wtedy w głowie
Posiadał taki człowiek, to straszne.
Wiesz, tyle lat minęło a ja tęsknie
Do Kurwy, bo nią byłaś i trzeba to przyznać.
Miał Cię każdy, a ja byłem głupim rogaczem.
Wódko parszywa.
Czy ty w ogóle byłaś? Zapomniałem.
Nie wrócisz do mnie a i ja tego czynić
Na pewno nie zamierzam, kochałem.
ÂŚwiat mi tapetowałaś różem,
Aż rzygać się chciało od tych słodkości.
Jednak byłem wciąż przy tobie,
Teraz sam nie wiem, co wtedy w głowie
Posiadał taki człowiek, to straszne.
Wiesz, tyle lat minęło a ja tęsknie
Do Kurwy, bo nią byłaś i trzeba to przyznać.
Miał Cię każdy, a ja byłem głupim rogaczem.
Wódko parszywa.
-
wre...
mnie zaskoczylo...czyli to erekcjato:)
podoba mi sie tytul, a wiersz jest lepszy przy drugim czytaniu...
wydaje mi sie, ten fragment...
"Teraz sam nie wiem, co wtedy w głowie
Posiadał taki człowiek, to straszne. "
lepszy bylby taki...
Posiada człowiek, to straszne. "
bo przt tym "taki czlowiek", przez moment mialam wrazenie, ze sie zastanawiasz nad kims innym niz nad soba z kiedys...
a w tym zaproponowanym zapisie mozna pomyslec dwojako, po pierwsze, ze autor zastanawia sie co ma w glowie czlowiek , ze zaczyna pic...a po drugie co ma w glowie czlowiek jak jest jemu ciagle rozowo...
to oczywiscie tylko moj odbior, byc moze tylko ja w tym miejscu sie zawahalam w czytaniu...
:)
podoba mi sie tytul, a wiersz jest lepszy przy drugim czytaniu...
wydaje mi sie, ten fragment...
Posiadał taki człowiek, to straszne. "
lepszy bylby taki...
Posiada człowiek, to straszne. "
bo przt tym "taki czlowiek", przez moment mialam wrazenie, ze sie zastanawiasz nad kims innym niz nad soba z kiedys...
a w tym zaproponowanym zapisie mozna pomyslec dwojako, po pierwsze, ze autor zastanawia sie co ma w glowie czlowiek , ze zaczyna pic...a po drugie co ma w glowie czlowiek jak jest jemu ciagle rozowo...
to oczywiscie tylko moj odbior, byc moze tylko ja w tym miejscu sie zawahalam w czytaniu...
:)
-
robert kobryń
- co mnie to obchodzi
- Has thanked: 1 time
- Kontakt:
Erekcjato autorskie
To jest udane erekcjato, oparte na mechanizmie "buca" (erekcjato bucowatego), ale wykonane w sposób, który spełnia definicję odwrócenia (awersacji). Moim zdaniem powinno zostać w dziale głównym.
Oto analiza:
1. Prawdziwe odwrócenie (Awersacja)
Przez cały utwór autor buduje klasyczny, pełen emocji monolog do byłej kobiety. Używa słów, które w kontekście relacji międzyludzkich są bardzo silne: „kochałem”, „byłem przy tobie”, „tęsknię”, „byłaś kurwą”, „miał cię każdy” (co w kontekście kobiety sugeruje rozwiązłość).
Awersacja „Wódko parszywa” całkowicie zmienia znaczenie tych fraz:
„Miało cię każdy” – odnosi się teraz do powszechności alkoholu.
„Byłem rogaczem” – zyskuje nowe, tragiczne znaczenie człowieka oszukanego przez nałóg.
„Różowe tapetowanie świata” – to po prostu stan upojenia.
2. Odsłonięcie ukrytego tekstu
Zgodnie z manifestem fobiaka, erekcjato ma odsłaniać tekst, którego nie widzieliśmy. Tutaj pod warstwą „rozliczenia z kobietą” ukryty jest dramatyczny obraz alkoholizmu. To nie jest tylko żart (jak w kawalato), ale bolesne odwrócenie perspektywy, które zmusza do ponownego przeczytania tekstu pod kątem nałogu.
3. Skuteczna awersacja przeciwko metaforze
Zakończenie uderza realnością. Choć utwór balansuje na granicy „buca” (nadawanie przedmiotowi cech ludzkich), to ładunek emocjonalny i spójność obu interpretacji (kobieta vs alkohol) sprawiają, że to erekcjato „odpala”.
Werdykt:
Mimo że „erekcjato bucowate” bywa uznawane za łatwiejsze, ten konkretny przykład jest solidny technicznie i emocjonalnie. Zostaje w Fundamentach.
Oto analiza:
1. Prawdziwe odwrócenie (Awersacja)
Przez cały utwór autor buduje klasyczny, pełen emocji monolog do byłej kobiety. Używa słów, które w kontekście relacji międzyludzkich są bardzo silne: „kochałem”, „byłem przy tobie”, „tęsknię”, „byłaś kurwą”, „miał cię każdy” (co w kontekście kobiety sugeruje rozwiązłość).
Awersacja „Wódko parszywa” całkowicie zmienia znaczenie tych fraz:
„Miało cię każdy” – odnosi się teraz do powszechności alkoholu.
„Byłem rogaczem” – zyskuje nowe, tragiczne znaczenie człowieka oszukanego przez nałóg.
„Różowe tapetowanie świata” – to po prostu stan upojenia.
2. Odsłonięcie ukrytego tekstu
Zgodnie z manifestem fobiaka, erekcjato ma odsłaniać tekst, którego nie widzieliśmy. Tutaj pod warstwą „rozliczenia z kobietą” ukryty jest dramatyczny obraz alkoholizmu. To nie jest tylko żart (jak w kawalato), ale bolesne odwrócenie perspektywy, które zmusza do ponownego przeczytania tekstu pod kątem nałogu.
3. Skuteczna awersacja przeciwko metaforze
Zakończenie uderza realnością. Choć utwór balansuje na granicy „buca” (nadawanie przedmiotowi cech ludzkich), to ładunek emocjonalny i spójność obu interpretacji (kobieta vs alkohol) sprawiają, że to erekcjato „odpala”.
Werdykt:
Mimo że „erekcjato bucowate” bywa uznawane za łatwiejsze, ten konkretny przykład jest solidny technicznie i emocjonalnie. Zostaje w Fundamentach.