zlote mysli
Moderatorzy: Margot, andreas43, Gacek, anty-czka, nuel
zlote mysli
tutaj wpisujcie swoje zlote mysli bez rymow lub z rymami, jednowersy, moje powstaly na czacie filozofia w 2004-2005, mam ich ponad 300 i nie pasuja do zadnego dzialu
dajcie zyc grabarzom
-
robert kobryń
dla mnie nazwa tego działu jest mocno przesadzona
to czy dana myśla jest złota nie zależy od niebiektywnej oceny jej autora
lepiej stworzyć dział powiedzonka, by weselekcjonować z niej te maksymy, które uznane zostana za bardziej interesujące
to tak jak z tradycją, nie mozna powiedzieć, że "narodziła sie nowa tradycja "
i to że komus coś wpadnie do łba , nie oznacza od razu, że warte jest przybrania w złote szaty
to czy dana myśla jest złota nie zależy od niebiektywnej oceny jej autora
lepiej stworzyć dział powiedzonka, by weselekcjonować z niej te maksymy, które uznane zostana za bardziej interesujące
to tak jak z tradycją, nie mozna powiedzieć, że "narodziła sie nowa tradycja "
i to że komus coś wpadnie do łba , nie oznacza od razu, że warte jest przybrania w złote szaty
-
luna
heh, marcinku, myślę, ze cię trochę poniosło
nazwa w moim mniemaniu jest czytelna, tzn złote myśli same przez się implikują, że chodzi o sentencje, maksymy, nawet powiedzonka (bez podtekstu potocznosci)
tak jak maksymy implikują, że chodzi o złote myśli i sentencje... itd
w każdym razie fobiak tłumaczył przecież na jakiej zasadzie postujemy tutaj
wiadomo, że nie będą to dosłownie rozumiane 'złote mysli', które tuż po opublikowaniu w tym miejscu winny zostać wydane w jakiejś z kolei złotej kolekcji arcydzieł i widnieć na pólkach księgarni jako wyznacznik nowej generacji myślenia, tylko w ogólnym sensie cos względnie uniwersalnego, co udało się nam, autorom stworzyć (bo każdy w jakimś stopniu przyczynia się do tworzenia kultury, jej np. regionalnego kolorytu)
ponadto nie podoba mi sie, że piszesz właśnie w taki a nie inny sposób o świadomosci autora wykładającego tutaj swoje 'przekonania' (że niby urastają one do niewiadomo jakiej rangi)
heh, trochę rozdrażniłeś mnie, że tak to określę (bezkonfliktowo, żeby nie było, że psioczę)
nazwa w moim mniemaniu jest czytelna, tzn złote myśli same przez się implikują, że chodzi o sentencje, maksymy, nawet powiedzonka (bez podtekstu potocznosci)
tak jak maksymy implikują, że chodzi o złote myśli i sentencje... itd
w każdym razie fobiak tłumaczył przecież na jakiej zasadzie postujemy tutaj
wiadomo, że nie będą to dosłownie rozumiane 'złote mysli', które tuż po opublikowaniu w tym miejscu winny zostać wydane w jakiejś z kolei złotej kolekcji arcydzieł i widnieć na pólkach księgarni jako wyznacznik nowej generacji myślenia, tylko w ogólnym sensie cos względnie uniwersalnego, co udało się nam, autorom stworzyć (bo każdy w jakimś stopniu przyczynia się do tworzenia kultury, jej np. regionalnego kolorytu)
ponadto nie podoba mi sie, że piszesz właśnie w taki a nie inny sposób o świadomosci autora wykładającego tutaj swoje 'przekonania' (że niby urastają one do niewiadomo jakiej rangi)
heh, trochę rozdrażniłeś mnie, że tak to określę (bezkonfliktowo, żeby nie było, że psioczę)
-
robert kobryń
-
dean
-
luna
fobiak, bo mi się wydawało, że ktoś 'postował' za zamieszczoną przeze mnie myśla, więc jako że byłam czasowo zarejestrowanym użytkownikiem, a fraza nie była jeszcze zaakceptowana, zaryzykowałam i zamieściłam 'idąc na całość', jak widać najwyraźniej mnie poniosło
ale to chyba można jeszcze naprawić (choć nie próbowałam jeszcze edytować postów po zaakceptowaniu w tym dziale, to będę musiała chyba zacząć), więc przy najbliższej sposobności 'zdelokalizuję' tę myśl
[ Dodano: 2006-11-26, 15:54 ]
Coś mi się dziwnego stało na forum i z forum :|
Chyba skostnienie postowe jakieś ma miejsce, bo wchodząc przez zakłądkę erekcjato forum index wyświetlają mi się jakieś abstrakcyjne godziny i daty w stylu 'Today 21.16' (!) :|
I w 'złotych...' nie mogę nic wkleić, zdawało mi się wczoraj, że zamieściłam jakąś myśl, i tak widniało w okienku w którym pokazywane jest kto po raz ostatni postował, ale wchodząć wgłąb, nie ujrzałam swego śladu istnienia.
Pomyślałam, ze po prostu usunięto post, ale wklejając kolejne słowa i one przepadły, jedyne co pozostało, to 'ostatni post luna 21.16'...
Chyba coś wykracza poza moje rozumienie :/
[ Dodano: 2006-11-26, 16:00 ]
a właściwie to raz je widać a raz ich nie widać
zaczynam powoli wierzyć, że to jakieś symptomy przemęczenia, bądź czegoś analogicznego przejawiającego się zaburzeniami percepcji :|
[ Dodano: 2006-11-26, 16:08 ]
chyba, że jestem zalogowana to zmienia postać rzeczy
jedynie z punktu obserwatora-gościa nie dane jest mi widzieć części postów
[ Dodano: 2006-11-26, 16:12 ]
to tak, jakby to forum mi się zacinało, nie aktualizowało o nowe posty :/
[ Dodano: 2006-11-26, 16:13 ]
albo ja rzeczywiście doświadczam pomieszania zmysłów
[ Dodano: 2006-11-26, 16:20 ]
heh, ale tutaj trzeba się namanewrować i prowadzić dialog sam na sam ze sobą, by do czegoś dojść, przynajmniej względnie
[ Dodano: 2006-11-26, 16:41 ]
Dopiero tam na dolnej listwie wybieram Go i idę dalej :)
Tylko wtedy mam dostępo do wszystkich postów, a nie ich okrojonej wersji :|
Display topics from previous: All Posts 15 min30 min1 Hour2 Hours6 Hours12 Hours1 Day2 Days3 Days4 Days5 Days6 Days7 Days2 Weeks1 Month3 Months6 Months1 Year Go
[/b]
ale to chyba można jeszcze naprawić (choć nie próbowałam jeszcze edytować postów po zaakceptowaniu w tym dziale, to będę musiała chyba zacząć), więc przy najbliższej sposobności 'zdelokalizuję' tę myśl
[ Dodano: 2006-11-26, 15:54 ]
Coś mi się dziwnego stało na forum i z forum :|
Chyba skostnienie postowe jakieś ma miejsce, bo wchodząc przez zakłądkę erekcjato forum index wyświetlają mi się jakieś abstrakcyjne godziny i daty w stylu 'Today 21.16' (!) :|
I w 'złotych...' nie mogę nic wkleić, zdawało mi się wczoraj, że zamieściłam jakąś myśl, i tak widniało w okienku w którym pokazywane jest kto po raz ostatni postował, ale wchodząć wgłąb, nie ujrzałam swego śladu istnienia.
Pomyślałam, ze po prostu usunięto post, ale wklejając kolejne słowa i one przepadły, jedyne co pozostało, to 'ostatni post luna 21.16'...
Chyba coś wykracza poza moje rozumienie :/
[ Dodano: 2006-11-26, 16:00 ]
a właściwie to raz je widać a raz ich nie widać
zaczynam powoli wierzyć, że to jakieś symptomy przemęczenia, bądź czegoś analogicznego przejawiającego się zaburzeniami percepcji :|
[ Dodano: 2006-11-26, 16:08 ]
chyba, że jestem zalogowana to zmienia postać rzeczy
jedynie z punktu obserwatora-gościa nie dane jest mi widzieć części postów
[ Dodano: 2006-11-26, 16:12 ]
to tak, jakby to forum mi się zacinało, nie aktualizowało o nowe posty :/
[ Dodano: 2006-11-26, 16:13 ]
albo ja rzeczywiście doświadczam pomieszania zmysłów
[ Dodano: 2006-11-26, 16:20 ]
heh, ale tutaj trzeba się namanewrować i prowadzić dialog sam na sam ze sobą, by do czegoś dojść, przynajmniej względnie
[ Dodano: 2006-11-26, 16:41 ]
Dopiero tam na dolnej listwie wybieram Go i idę dalej :)
Tylko wtedy mam dostępo do wszystkich postów, a nie ich okrojonej wersji :|
Display topics from previous: All Posts 15 min30 min1 Hour2 Hours6 Hours12 Hours1 Day2 Days3 Days4 Days5 Days6 Days7 Days2 Weeks1 Month3 Months6 Months1 Year Go
[/b]
-
ann13
jak niżej
[ Dodano: 2008-02-28, 10:49 ]
"Nadzieja ?
Opowiem ci o niej jutro
...
Nadzieja ?
Opowiem ci o niej jutro
...
Nadzieja ?
... jutro"
[ Dodano: 2008-02-28, 11:05 ]
Jeżeli kochasz, każ jej odejść.
Jeśli to Miłość, nie posłucha.
...
[ Dodano: 2008-02-28, 10:49 ]
"Nadzieja ?
Opowiem ci o niej jutro
...
Nadzieja ?
Opowiem ci o niej jutro
...
Nadzieja ?
... jutro"
[ Dodano: 2008-02-28, 11:05 ]
Jeżeli kochasz, każ jej odejść.
Jeśli to Miłość, nie posłucha.
...
".....Zapytała kiedyś Miłość Przyjaźni:
-dlaczego Ty istniejesz?
Na to Przyjaźń odpowiedziała:
-aby leczyć rany,które Ty zostawiasz...."
L.N.
-dlaczego Ty istniejesz?
Na to Przyjaźń odpowiedziała:
-aby leczyć rany,które Ty zostawiasz...."
L.N.
-
GlorysooN
Z³ote My¶li (Piotr Ha³asowski)
1.Â?ycie jest pu³apk±
By przebrn±æ przez nie bez szwanku
Trzeba byæ nadcz³owiekiem.
2.Jedno serce to za ma³o aby byæ w pe³ni szczê¶liwym.
3.Gdyby kamieñ o¿y³ mia³by miêksze serce ni¿ cz³owiek.
4.Ka¿dy my¶liwy w sytuacji krytycznej staje siê ofiar±.
5.Gdy zawodzi nas rozum kontrolê przejmuje intuicja.
6.Pieni±dz jest wytworem chciwo¶ci.Chciwo¶æ jest wytworem szatana.
7.¦wiat jest dla ludzi lecz to co siê w nim znajduje nale¿y tylko do Boga.
8.Patrz±c w gwiazdy u¶wiadamiamy sobie ¿e nie jeste¶my idealni.
9.Dobro jest wzglêdne.Z³o jest wzglêdne.
10.By byæ szczê¶liwym trzeba sobie zadaæ pytanie czym jest to szczê¶cie.
11.Je¿eli nie umiesz czytaæ.Je¿eli pisaæ te¿ nie potrafisz.A drugi cz³owiek z twojej rozmowy czerpie rado¶æ.To wybaczam ci to ¿e jeste¶ analfabet±.
12.Gdy nie potrafisz wybaczyæ po prostu zapomnij.
1.Â?ycie jest pu³apk±
By przebrn±æ przez nie bez szwanku
Trzeba byæ nadcz³owiekiem.
2.Jedno serce to za ma³o aby byæ w pe³ni szczê¶liwym.
3.Gdyby kamieñ o¿y³ mia³by miêksze serce ni¿ cz³owiek.
4.Ka¿dy my¶liwy w sytuacji krytycznej staje siê ofiar±.
5.Gdy zawodzi nas rozum kontrolê przejmuje intuicja.
6.Pieni±dz jest wytworem chciwo¶ci.Chciwo¶æ jest wytworem szatana.
7.¦wiat jest dla ludzi lecz to co siê w nim znajduje nale¿y tylko do Boga.
8.Patrz±c w gwiazdy u¶wiadamiamy sobie ¿e nie jeste¶my idealni.
9.Dobro jest wzglêdne.Z³o jest wzglêdne.
10.By byæ szczê¶liwym trzeba sobie zadaæ pytanie czym jest to szczê¶cie.
11.Je¿eli nie umiesz czytaæ.Je¿eli pisaæ te¿ nie potrafisz.A drugi cz³owiek z twojej rozmowy czerpie rado¶æ.To wybaczam ci to ¿e jeste¶ analfabet±.
12.Gdy nie potrafisz wybaczyæ po prostu zapomnij.