no a swoją drogą to już inna historia.. trafiłam kiedyś na tzw. psychologię koloru. Niektórzy twierdzą że jego wybór świadczy o psychice..
Wiem że to tendencyjne no i wszelka taka (para)psychologia mnie osobiście nie przekonuje ( jak kiedyś narysowałam psycholożce drzewko to mi rzekła że ja bita być musiałam za młodu czego sobie nie przypominam chyba żę mnie UFO porwało
Ale śmieszne nawet to co znalazłam
tylko to przeczytać i drugim uchem trzeba wypuścić od razu:
z http://www.poradnikzdrowie.pl/site/395.htmSymbolika kolorów
Kolor mówi o naszych tęsknotach i chwilowych nastrojach, ale także o głęboko ukrytych w podświadomości potrzebach psychicznych. W swojej książce “Zrozumieć człowieka z wyglądu” Dariusz Tarczyński opisał skrótowo charakterystyczną dla kultury europejskiej symbolikę kilku podstawowych kolorów. W dużym uproszczeniu przedstawia się ona następująco:
Czerwony - mówi o potrzebie aktywności emocjonalnej i fizycznej. Może informować o słabym krążeniu krwi i niskim ciśnieniu. .....<cieniu1969 jak tam Twój układ naczyniowo-sercowy?>
[glow=black]Pomarańczowy [/glow] symbolizuje dążenie do osiągnięcia celu, który odpowiada za nasze szczęście (“zobacz, jak świetnie sobie radzę”) .....<fobiak cel Twój jest chyba powszechnie znany>
Â?ółty - informuje o potrzebie kontaktu z innymi i dążeniu do rozładowania problemów psychicznych. Symbolizuje lęk przed samotnością. Może wskazywać na kłopoty z przewodem pokarmowym na tle nerwowym.
Zielony - symbolizuje kłopoty emocjonalne, potrzebę skupienia się na sobie i tęsknotę za równowagą wewnętrzną ...... <biedny mentat ..>
Niebieski - mówi o potrzebie dokonań, tworzenia czegoś oryginalnego i docenianego, wyraża pragnienie, by inni dostrzegli naszą mądrość i kreatywność. <GOLY.. każdy go chyba zdąrzył dostrzec>
Granatowy - podkreśla naszą odpowiedzialność i chęć kontrolowania świata zewnętrznego (“nadaję się na przełożonego”). ....<Pełne szkło to dowód że jesteś idealną administratorką>
Fioletowy - symbolizuje zainteresowanie sferą duchową, religią, poszukiwanie odpowiedzi na pytania egzystencjalne. Może świadczyć o dewocji.
....<ciekawe co pan Tarczyński powiedziałby na wyblakły pastelowy odcień>
Złoty - oznacza umiłowanie materii, marzenia i cele związane z wymiernymi wartościami. Mówi o pragnieniu znaczenia i podatności na pochwały.
Srebrny - wyraża tęsknotę za uczuciami, potrzebę podpory duchowej, osamotnienie i skłonność do romantyzmu.
Brązowy - symbolizuje zagrożone poczucie bezpieczeństwa, niepewność jutra, brak wiary w siebie i potrzebę stabilizacji; także osłabienie i niskie ciśnienie.
Czarny - oznacza koncentrację na sobie, poszukiwanie energii do działania, a także myśli egzystencjalne i tęsknotę za miłością. Jest to też kolor smutku i izolacji (“nie wtrącajcie się w moje sprawy”) ...<akurat w tym przypadku najczęściej brak wyboru koloru>
Szary - określa potrzebę równowagi i wyciszenia bez manifestowania uczuć na zewnątrz. To kolor skrywanych emocji.
Ciemnoszary (kolor polityków) poprawia komunikację i oznacza otwarcie na merytoryczną, pozbawioną emocji dyskusję.
Biały - symbolizuje zachłanność na życie, potrzebę przestrzeni i docenienia przez innych. .. <takich na czacie zwyczajnie nie widać bo raczej wolą wyjść z domu>
a tu jeszcze mały psychotest (po pol. nie znalazlam) :
http://www.axlife.com/color-test.html
strasznych rzeczy się dowiedziałam