Symbolika barw :-P

lila

Symbolika barw :-P

Post autor: lila »

cieniu tak mnie tkneło dzis (pewnie głupio) żeby się przypadkiem ten niedawny wierszyk z twym wyborem koloru czatowej czcionki nie pokojarzył ; ) ( tam juz wyjasnilam co trza na miejscu)

no a swoją drogą to już inna historia.. trafiłam kiedyś na tzw. psychologię koloru. Niektórzy twierdzą że jego wybór świadczy o psychice..
Wiem że to tendencyjne no i wszelka taka (para)psychologia mnie osobiście nie przekonuje ( jak kiedyś narysowałam psycholożce drzewko to mi rzekła że ja bita być musiałam za młodu czego sobie nie przypominam chyba żę mnie UFO porwało :-P ).
Ale śmieszne nawet to co znalazłam :mrgreen:
tylko to przeczytać i drugim uchem trzeba wypuścić od razu:

Symbolika kolorów
Kolor mówi o naszych tęsknotach i chwilowych nastrojach, ale także o głęboko ukrytych w podświadomości potrzebach psychicznych. W swojej książce “Zrozumieć człowieka z wyglądu” Dariusz Tarczyński opisał skrótowo charakterystyczną dla kultury europejskiej symbolikę kilku podstawowych kolorów. W dużym uproszczeniu przedstawia się ona następująco:

Czerwony - mówi o potrzebie aktywności emocjonalnej i fizycznej. Może informować o słabym krążeniu krwi i niskim ciśnieniu. .....<cieniu1969 jak tam Twój układ naczyniowo-sercowy? :mrgreen: >
[glow=black]Pomarańczowy [/glow] symbolizuje dążenie do osiągnięcia celu, który odpowiada za nasze szczęście (&#8220;zobacz, jak świetnie sobie radzę&#8221;) .....<fobiak cel Twój jest chyba powszechnie znany :mrgreen: >
Â?ółty - informuje o potrzebie kontaktu z innymi i dążeniu do rozładowania problemów psychicznych. Symbolizuje lęk przed samotnością. Może wskazywać na kłopoty z przewodem pokarmowym na tle nerwowym.
Zielony - symbolizuje kłopoty emocjonalne, potrzebę skupienia się na sobie i tęsknotę za równowagą wewnętrzną ...... <biedny mentat .. :mrgreen: >
Niebieski - mówi o potrzebie dokonań, tworzenia czegoś oryginalnego i docenianego, wyraża pragnienie, by inni dostrzegli naszą mądrość i kreatywność. <GOLY.. każdy go chyba zdąrzył dostrzec :mrgreen: >
Granatowy - podkreśla naszą odpowiedzialność i chęć kontrolowania świata zewnętrznego (&#8220;nadaję się na przełożonego&#8221;). ....<Pełne szkło to dowód że jesteś idealną administratorką :mrgreen: >
Fioletowy - symbolizuje zainteresowanie sferą duchową, religią, poszukiwanie odpowiedzi na pytania egzystencjalne. Może świadczyć o dewocji.
....<ciekawe co pan Tarczyński powiedziałby na wyblakły pastelowy odcień :-P >
Złoty - oznacza umiłowanie materii, marzenia i cele związane z wymiernymi wartościami. Mówi o pragnieniu znaczenia i podatności na pochwały.
Srebrny - wyraża tęsknotę za uczuciami, potrzebę podpory duchowej, osamotnienie i skłonność do romantyzmu.
Brązowy - symbolizuje zagrożone poczucie bezpieczeństwa, niepewność jutra, brak wiary w siebie i potrzebę stabilizacji; także osłabienie i niskie ciśnienie.
Czarny - oznacza koncentrację na sobie, poszukiwanie energii do działania, a także myśli egzystencjalne i tęsknotę za miłością. Jest to też kolor smutku i izolacji (&#8220;nie wtrącajcie się w moje sprawy&#8221;) ...<akurat w tym przypadku najczęściej brak wyboru koloru>
Szary - określa potrzebę równowagi i wyciszenia bez manifestowania uczuć na zewnątrz. To kolor skrywanych emocji.
Ciemnoszary (kolor polityków) poprawia komunikację i oznacza otwarcie na merytoryczną, pozbawioną emocji dyskusję.
Biały - symbolizuje zachłanność na życie, potrzebę przestrzeni i docenienia przez innych. .. <takich na czacie zwyczajnie nie widać bo raczej wolą wyjść z domu :-P >
z http://www.poradnikzdrowie.pl/site/395.htm

a tu jeszcze mały psychotest (po pol. nie znalazlam) :
http://www.axlife.com/color-test.html
strasznych rzeczy się dowiedziałam :-P ....
ann13

Post autor: ann13 »

haha, ja biały uwiebiam, bo mi do niebieskich americanosów pasuje, i generalnie jest miau, jak bluzkę porozpinam:)

a o lila róz nic nie było?,
hmm, czerwień tez jest idealna, tylko nie doczytałam co oznacza, smigne ;)pouzpełniać
czarnuch

Post autor: czarnuch »

lila wiem ze czarny to nie kolor, ale skoro tak mowisz?:))
lila

Post autor: lila »

kolor jak najbardziej , ale ma znaczenie jeśli się go wybierze a nie z lenistwa zgodzi się by pisał sam
a z resztą jest napisane że to głupoty sromotne, we wstępie już ;-)
ODPOWIEDZ