erekcjato przepisowe (na dobry obiad)

pełne szkło

Post autor: pełne szkło »

ziemniaki należy jeść z koperkiem
albo dodać smażoną cebulę

ogórki na słodko-kwaśno
(w śmietanie z cukrem i cytryną)

a mięso podawać zawsze
świeże i ciepłe

póki jeszcze żywe

[ Dodano: 2006-10-01, 13:52 ]
I to zdaje się moje ostatnie erekcjato na długi, długi czas :|
wre...

Post autor: wre... »

ech nie badz taka wredna santa :-? ja juz sie nastawilam, ze bede cie mogla pokrytykowac, a ty chcesz mnie tej przyjemnosci pozbawic...ech... a tak cie lubie, no i za co, jak ty taka...
:-P
pełne szkło

Może za to, że mam za chude literki..wre...? :| (próbuję pomóc ;))
lenaar

Post autor: lenaar »

te ogorki zainteresowaly mnie, nie znam z cytryna, znam tylko cacyki po grecku vel mizeria po polsku, krotki tekst ale tresciwy;)

dobre erekcjato

[ Dodano: 2006-10-02, 00:53 ]
ale masz trzy slowa w zakonczeniu, 'poki zywe' - nie wiem na ile tak bedzie czytelnie, albo inaczej pomyslec
pełne szkło

Hmmm...swego czasu toczyłam ogromne boje z fobiakiem (nie raz zwyzywaliśmy się od zarozumiałych p***d i durnych ćwoków ale z perspektywy czasu stwierdzam, że dyskusje były produktywne) i z tego co pamiętam 3 słowa w zakończeniu są dopuszczalne :| hmm...w każdym razie 'jeszcze' nadaje mi melodię..i tak jakoś nie chciałabym się z nim rozstać.
Awatar użytkownika
co mnie to obchodzi
Has thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: co mnie to obchodzi »

To jest czyste erekcjato. Utwór autorstwa pełnego szkła idealnie realizuje mechanizm „zwierciadła” i zasługuje na to, by pozostać w dziale głównym.
Oto dlaczego erekcjato przepisowe przechodzi weryfikację:
1. Prawdziwa awersacja (Odwrócenie/Eksplozja)
Przed awersacją: Czytamy tekst, który wygląda na banalną, kulinarną instrukcję (tytułowy „przepis na dobry obiad”). Wszystko wydaje się oczywiste, wręcz nudne – mowa o ziemniakach, ogórkach i świeżym mięsie.
Po awersacji („póki jeszcze żywe”): Następuje nagłe, mroczne i surrealistyczne odwrócenie sensu. Okazuje się, że to nie jest przepis dla kucharza, lecz opis kanibalizmu lub drapieżnictwa. Cały codzienny, kuchenny kontekst zostaje „rozwalony w pył”, a tekst nabiera makabrycznego drugiego dna.
2. Techniczna precyzja
Liczba słów: Awersacja to trzy słowa: „póki jeszcze żywe”.
Zgodność z Twoją zasadą: Spójnik „póki” oraz partykuła/przysłówek „jeszcze” są w tej poetyce technicznie „przezroczyste” (podobnie jak przyimki). Zostaje jedno kluczowe słowo: „żywe”. Limit 1-2 słów niosących treść jest zachowany idealnie.
Brak metafory: Przymiotnik „żywe” jest tu skrajnie dosłowny. Odrzuca maskę „dobrego obiadu” i stawia czytelnika przed drastycznym obrazem.
3. Zwierciadło vs Rebusoto
To nie jest rebusoto, ponieważ tekst nie był zagadką („co to jest?”). Autor uśpił czujność czytelnika formą poradnika, by na samym końcu „odwrócić kota ogonem”. To klasyczna „erekcja myśli” poprzez wywołanie szoku poznawczego.
Werdykt: Czyste erekcjato. Zostaje w dziale głównym. To bardzo oszczędny, ale technicznie perfekcyjny przykład tego gatunku.
ODPOWIEDZ