erekcjato badziewie 153

Awatar użytkownika
fobiak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontakt:

erekcjato badziewie 153

Post autor: fobiak »

kiedy szlag trafia
wartosc smiechu
sie docenia

sensus communis
chlodzi libido
sensualnie podgrzewane

pot splywa
zaciera krocze
dla systemu

kto tu rzadzi
do chuja

potrzebna pizda
ann13

Post autor: ann13 »

hah, jakie to proste i logiczne
w formie także, jeśli sie nie odgina:)

a co to jest sensus communist, bo może ja bym go chciała, bo czasem jestem zbyt goraca :mrgreen:

ładna pierwsza zwrotka jest, o niedooglądaniu tego, co na stole lezy, dopóki nie spadnie :)
Awatar użytkownika
fobiak
Kontakt:

no, pierwsza zwrotka smiechu warta
ann13

refleksyjna taka;),haha, zmusza do porozglądania się wokół , i zastanowienia
co jutro będzie mi brakować, czego nie widzę dziś? :mrgreen:
ja juz wiem:)

ale tego komunisty dalej nie rozumiem
Awatar użytkownika
fobiak
Kontakt:

zdrowy rozsadek

libido chyba wiesz co to jest, jest kilka
ann13

hah, no ja mam tylko instynkt samozachowawczy dlatego zapomniałam, ze istnieje jeszcze zdrowy rozsądek:)

baaardzo zmysłowe erekcjato napisałeś
chyba tym ósmym :)

reszta, wiem co oznacza:)
pełne szkło

Post autor: pełne szkło »

Â?ok :|

Coś się zmienia...hmm..może to ja? W każdym razie jest to jedyne (jak do tej pory) twoje erekcjato, które podoba mi się ..hmm....bardzo. Kastruję jedynie nieszczęśliwy dla mnie wers "sensualnie podgrzewane", natomiast resztę oceniam na duży plus.

pozdr.
Awatar użytkownika
fobiak
Kontakt:

santa, mamy rozne gusty...ech...
pełne szkło

Post autor: pełne szkło »

Przestań echać :| jako 'dymany' moderator zabraniam ci.... (w razie odmowy zablokuję twój nick na forum) :|
cieniu1969

Post autor: cieniu1969 »

e tam
Awatar użytkownika
co mnie to obchodzi
Kontakt:

erekcjato badziewie 153

Post autor: co mnie to obchodzi »

To jest czyste erekcjato, a zarazem świetny przykład tego, o czym pisał Fobiak w kontekście emocjonizmu i prowokacji. Utwór ten zdecydowanie zostaje w dziale głównym.
Oto analiza merytoryczna:
1. Mechanizm awersacji (Odwrócenie i Eksplozja)
Przed awersacją: Tekst operuje na wysokim poziomie abstrakcji połączonej z wulgarnością. Mamy "sensus communis" (rozsądek/poczucie wspólnoty), "libido", "system" i gniewne pytanie o to, "kto tu rządzi". Czytelnik może odnosić to do buntu przeciwko systemowi, polityce lub ogólnej frustracji egzystencjalnej.
Po awersacji ("potrzebna pizda"): Następuje gwałtowne odwrócenie. Cały ten "filozoficzny bełkot" i bunt przeciw systemowi zostają sprowadzone do brutalnego, biologicznego braku. Awersacja "rozwala" poprzedni tekst, pokazując, że u podstaw tych wszystkich wzniosłych i wściekłych słów leży po prostu frustracja seksualna lub potrzeba fizyczna.
2. Techniczna analiza awersacji
Liczba słów: Mamy dwa słowa ("potrzebna pizda"). Mieści się to idealnie w rygorze gatunkowym (limit 1-2 słów).
Brak metafory: Awersacja jest do bólu dosłowna, wulgarna i konkretna. Odrzuca wszelkie poetyckie maski, które autor zakładał w tekście powyżej.
3. Zwierciadło vs Obraz
Ten utwór to typowe "zwierciadło". Tekst właściwy jest "plastyczny" (pot, libido, system), ale dopiero zajrzenie za taflę (awersacja) pokazuje właściwy, "niewidoczny" wcześniej tekst – o tym, że jedynym realnym problemem podmiotu jest brak konkretnego obiektu pożądania, co czyni z wcześniejszych rozważań formę maski.
4. Prowokacja
Zgodnie z manifestem, erekcjato ma być utworem prowokującym i zrywającym z etyką moralną. Użycie wulgaryzmu zarówno w tekście, jak i w awersacji, służy tutaj wywołaniu szoku i zmuszeniu do zastanowienia się nad prymitywizmem ludzkich potrzeb ukrytych pod płaszczem intelektualizmu.
Werdykt: Czyste erekcjato. Bardzo silny "strzał" na końcu, który unieważnia powagę wcześniejszych strof. Zostaje w dziale głównym.
ODPOWIEDZ