najładniejsza z nas wszystkich

poezja rymowana, wolny wiersz, nierymowana, oda, sonety, treny hymny itp.

Moderator: Gacek

pełne szkło

Post autor: pełne szkło »

w tym wierszu
anioły nie mają skrzydeł

jedyny wesoły akcent
to wrzosowa ściereczka

mąż
czule przemywa ściereczką
blizny po piersiach

Jola
umiera

a kiedy od przerzutów
pękają kości
umiera się bardzo brzydko

mamusia
przez głupie przerzuty
nie nosi już szpilek!

w tym wierszu
anioły są zupełnie łyse

Jola
umiera

pamięci serdecznej przyjaciółki i niezwykle dzielnego człowieka (12.05.2008)
Awatar użytkownika
Margot
Kontakt:

Post autor: Margot »

zimno
It is my happiness in you that you don't know me yet.
/Andrzej Partum/
anty-czka
Kontakt:

Post autor: anty-czka »

Kiedyś już pisałam - są wiersze pod którymi grzechem ciężkim jest odzywanie się.
Ten do nich należy.
A mimo to napiszę - prostymi słowami umiałaś oddać wszystko. Miłość,gorycz,rozpacz, żal. Tytułem również przyjaźń.
Awatar użytkownika
Gacek
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Gacek »

anty-czka pisze:Kiedyś już pisałam - są wiersze pod którymi grzechem ciężkim jest odzywanie się.
Zapal świeczkę...

http://www.youtube.com/watch?v=KcO58KPH08g

Zapaliłem.
pełne szkło

Wszystkim dziękuję za wizytę.
anty-czka pisze:Kiedyś już pisałam - są wiersze pod którymi grzechem ciężkim jest odzywanie się.
Ten do nich należy.
Absolutnie, nie chciałabym 'wywoływać' pod wierszem milczenia. Istota, sens i cel portali poetyckich zamykają się w komentowaniu :) Dlatego, jako autor, wręcz czekam na opinie (nie tylko pozytywne). Więc bardzo się cieszę, że jednak zdecydowałaś się 'cosik' napisać anty :)

pozdr.

p.s. Dla mnie ten tekst to wspomnienie bardzo bolesnych chwil. Ale rozumiem, że dla 'czytaczy' mogą to być po prostu kolejne, jedne z wielu, wersy. W dodatku wersy spieprzone. Dlatego wcale bym się nie obruszała, czytając ich krytykę. Co najwyżej mogę polemizować ;)
Awatar użytkownika
fobiak
Has thanked: 8 times
Been thanked: 1 time
Kontakt:

Post autor: fobiak »

santa ja dedykacji nie komentuje
dajcie zyc grabarzom
Awatar użytkownika
andreas43
Kontakt:

Post autor: andreas43 »

Pięknie napisane o pięknie, losie i bólu.
Pozdrawiam.
"Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz" - Julian Tuwim
ann13

Post autor: ann13 »

ja bym się zgodziła z antyczką, bo napisałaś o czymś szczególnym, co dodatkowo podkreśla dopisek na dole i jak na moje poczucie niedotykalności niezręcznie jest wyjaśniać czemu mi nie pasuje mąż w kursywie
Wojciech Graca
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times
Kontakt:

Post autor: Wojciech Graca »

mam wrażenie po tym wierszu
pełne szkło

[quote="ann13"]ja bym się zgodziła z antyczką, bo napisałaś o czymś szczególnym, co dodatkowo podkreśla dopisek na dole i jak na moje poczucie niedotykalności niezręcznie jest wyjaśniać czemu mi nie pasuje mąż w kursywie[/quot]

Na jednym z portali napisano mi (cytuję):

Postąpiłaś nie fer wobec odbiorców. Pod utworem zamieściłaś dedykację, która sznuruje usta. Jak mam skrytykować formę przekazu, skoro treść dotyczy spraw tak intymnych i bolesnych, a Jola przestaje być anonimową amazonką - staje się konkretną żoną i matką, której śmierć i cierpienie wspomina serdeczna przyjaciółka?

Po namyśle przyznaję, nie powinnam publikować dedykacji. Dopisek, w pewnym sensie stawia utwór ponad prawem.

pozdr. wszystkich, którzy tu 'wdepli'.
elutka

Post autor: elutka »

Pełne Szkło! Dedykację zostaw. Masz do niej prawo.
W wierszu są emocje, a to wyróżnik poezji.
I tak całkiem na marginesie: forma jest ważna, owszem. Ale...
Jeśli czytelnicy odbierają tak emocjonalnie tekst, to nie ma dyskusji o formie- "czytają wiersze i płaczą". I nie jest to efekt dedykacji, tylko Twojego tekstu.
pełne szkło

elutka pisze:"czytają wiersze i płaczą". I nie jest to efekt dedykacji, tylko Twojego tekstu.
:)
ann13

Post autor: ann13 »

takie utwory jak ten (przeważnie) nie piszą się na podstawie filmu po 22.30, z powietrza, w ogóle dobre wiersze są "spod ręki", jeśli nie byłoby dedykacji, to jola i tak jest prawdziwa, zresztą dla mnie w 99,99% peel to oszustwo, taka podpórka, za którą stoi konkretny jaś i małgosia z klubu samotnych serc, albo tołdi25, co normalnie prowadzi tira, ale mu się zachciało napisać jak mu dogodziła narzeczona, nie chodzi o jolę, tylko o stosunek emocjonalny autora, do sytuacji, do niej, rodziny, z którą jest mocno związany, więc czasami nie można inaczej jak przejść obok, bo nie wolno mieszać komuś w uczuciach, nawet jeśli to się odbywa przy pomocy korekty formy, czy jakiś innych bzdetów, wiersze można pisać o wszystkim, ale nie wszystkie można komentować, to znaczy oczywiście można, ale jak ktoś ma chorpora
lila
Kontakt:

Post autor: lila »

trzeba miec wyczucie czy dar obserwacji bo to sztuka tak oddać rzeczywistosc nie dodając nic od siebie by ona sama mowila /krzyczala , słowa napisane nie piórem
ODPOWIEDZ